Parlamentti syyttää Unkaria EU:n perusarvojen rikkomisesta – parlamentti taputti tulokselle

EU-parlamentti hyväksyi raportin, jossa syytettiin Unkaria EU:n perusarvojen rikkomisesta 1:44

Euroopan parlamentti on käynnistänyt Unkaria kohtaan kurinpitomenettelyn hyväksymällä hollantilaisen MEPin Unkari-raportin. Unkaria syytetään siinä EU:n perusarvojen rikkomisesta. Esitys meni parlamentissa läpi määräenemmistöllä.

Unkarin kaventuvaan demokratiaan on nyt väsytty Euroopan parlamentissa. Unkarin pääministeri Viktor Orbánin Fidesz-puole on johtanut maata suuntaan, joka parlamentin mielestä vaatii mahdollisesti sanktioita.

Artikla 7 otetaan käyttöön, kun harkitaan kurinpidollisia toimia. Aiemmin samaan artiklaa on käytetty Puolaa kohtaan viime vuoden lopulla. Silloin asialla oli komissio.

Euroopan parlamentin puhemiehen Antonio Tajanin avaama äänestys sujui vauhdikkaasti. Kun liki 450 ääntä saanut Unkari-esityksen hyväksyminen selvisi, parlamentti nousi taputtamaan tulokselle. Esitystä vastaan äänesti 197 ja 48 äänesti tyhjää.

Muun muassa suomalaismepit Heidi Hautala (vihr.) ja Henna Virkkunen (kok.) kertoivat äänestyksen tuloksista. Hautala kuvaili päätöstä historialliseksi.

Jo eilen parlamentissa puhunut pääministeri Orbán yritti tunteikkaasti vedota istuntosalissa parlamentin jäseniin vielä viime hetkillä.

– Aiotte tuomita Unkarin, joka kapinoi ja tarttui aseisiin maailman suurinta armeijaa, Neuvostoliiton armeijaa, vastaan. Vuodatti vertaan vapauden ja demokratian puolesta ja kun aika koitti, avasi rajansa itäsaksalaisille ystävilleen.

Vetoomus ei tehonnut

EU:n perusarvoihin kuuluvat kunnioitus demokratiaa, tasa-arvoa, oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksia kohtaan.

Unkarin syntilista on puolestaan pitkä. Orbainin valtakaudella ainakin oikeuslaitoksen itsenäisyys on mennyttä, sananvapaus romutettu, korruptio rehottaa, vähemmistöjen oikeuksia poljetaan ja turvapaikkaa hakevia kohdellaan tylysti.

Myös Unkarissa kritisoidaan hallitusta ja Fidesz-puoluetta.

Unkarilainen Ilona Toth olisi toivonut EU:lta ymmärrystä siitä, että syyllinen ei ole Unkari, vaan Orbanin luotsaama hallitus.

– Pitäisi nousta johtavaa Fidesziä vastaan, mutta sitä ei tule tapahtumaan, Toth huokaa.

Parlamentista muistutettiin vielä äänestyksen jälkeen, että varsinainen sanktio, joka voi tarkoittaa vaikkapa Unkarin äänioikeuden eväämistä neuvostossa, voidaan vielä välttää.

Se kuitenkin vaatisi Orbanin Unkarilta haluja palata perusarvoihin.

Lue myös:

    Uusimmat