Saiko Unkari kiristettyä EU:lta 10 miljardia euroa? Suomalaismeppi: "Kyllähän se tosi pahalta näyttää"

EU-parlamentissa valmistellaan komission viemistä oikeuteen päätöksestä vapauttaa Unkarille jäädytettyjä EU-varoja. Unkarin äänioikeuden epäämistä ajava Petri Sarvamaa kyseenalaistaa etenkin päätöksen aikataulun.

Euroopan parlamentti äänestää huomenna päätöslauselmasta, jossa vaaditaan Unkarin äänioikeuden epäämistä väliaikaisesti. Tekstissä todetaan myös, että parlamentti aloittaa oikeustoimien valmistelun komission päätöksestä vapauttaa Unkarilta jäädytettyjä EU-varoja.

Päätöslauselmalle odotetaan hyväksyntää, sillä se on syntynyt usean poliittisen ryhmän välisissä neuvotteluissa. Ryhmät muodostavat keskenään parlamentissa enemmistön.

Parlamentti on aiemminkin vaatinut äänioikeuden viemisen mahdollistavan artikla 7:n käyttöä. Se on katsonut Unkarin hallituksen jatkuvasti loukkaavan EU:n perusarvoja heikentämällä maan oikeusvaltion, sananvapauden ja demokratian tilaa.

EU:ssa Unkari on monta kertaa heittänyt kapuloita rattaisiin. Joulukuun Eurooppa-neuvostossa pääministeri Viktor Orbán esti uuden Ukraina-tukivälineen luomisen, minkä takia järjestetään ylimääräinen huippukokous kahden viikon kuluttua.

Orbán mahdollisti päätöksen Ukrainan EU-jäsenyysneuvotteluiden avaamisesta poistumalla sovitusti huoneesta, kun muut EU-maiden johtajat tekivät hänen vastustamansa päätöksen. Juuri ennen huippukokouksen alkamista EU-komissio oli ilmoittanut vapauttavansa Unkarilta jäissä olleita koheesiovaroja noin 10 miljardilla eurolla.

Useat mepit kummeksuivat komission päätöstä heti tuoreeltaan. Tänään komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sai siitä kipakkaa palautetta Strasbourgin täysistunnossa.

Esimerkiksi Belgian pitkäaikainen pääministeri Guy Verhofstadt, joka nykyään istuu keskustaliberaalissa parlamenttiryhmässä, katsoi komission taipuneen Unkarin kiristykseen, jotta jäsenyysneuvottelupäätös saatiin tehtyä.

Komissiolta puolustuspuheenvuoro

Von der Leyen selitti, että Unkari on tehnyt siltä vaaditut uudistukset oikeuslaitoksen riippumattomuuden varmistamiseksi.

– Olemme kaikki sopineet näistä säännöistä ja me noudatamme niitä. Tämä erottaa oikeusvaltioperiaatteen mielivallasta, von der Leyen perusteli.

Jotkut mepeistä ovat huomauttaneet, että samaan aikaan Unkari on muun muassa perustanut "valtion suvereniteettiviraston" valvomaan mediaa ja oppositiota.

Von der Leyen muistutti, että suurin osa jäädytetyistä varoista pysyy yhä Unkarin ulottumattomissa.

– Noin 20 miljardia on yhä jäädytettynä. Ne on jäädytetty syistä, jotka liittyvät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin, yliopistojen vapauteen ja turvapaikkaoikeuksiin.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaata (kok.) on komission selityksissä epäilyttänyt etenkin päätöksenteon aikataulu. 

– Meillä ei edelleenkään ole tietoa, mihin perustuen komissiolla oli niin hirvittävä kiire, että sen piti vain 22 tunnin kuluttua Unkarin viimeisestä vastauksesta tehdä päätös yli 10 miljardin vapauttamisesta, Sarvamaa sanoo MTV:lle.

Sarvamaan mielestä komissiolla olisi ollut aikaa tutkia asiaa tarkemmin. Unkarissa on hänen mukaansa vielä asioita kesken oikeuslaitoksen riippumattomuuden turvaamiseksi.

– Komissiolla oli ilmiselvästi kiire saada päätös rahoista Unkarille ennen joulukuun huippukokousta. Kyllähän se tosi pahalta näyttää.

Sarvamaan vetoomukselle vahva tuki

Ennen parlamentin täysistuntoviikkoa Sarvamaa keräsi 120 mepin allekirjoituksen vetoomukseen, jossa vaaditaan Unkarin äänioikeuden viemistä EU-päätöksenteossa.

– Tässä on nyt potkittu tölkkiä pitkin tietä jo monta vuotta ja EU:n päätöksentekokyky on puoliksi halvaantunut.

– Artikla 7:ssä todetaan, että jos jäsenvaltiossa on vakava ja juurtunut perusarvojen loukkaaminen päällä, voidaan sen äänioikeus viedä. Unkari on todistetusti rikkonut oikeusvaltioperiaatetta ja rikkoo sitä edelleen, Sarvamaa perustelee kantaansa.

Unkarin äänioikeuden vieminen ei ole parlamentin päätösvallassa, vaan asiasta päättää jäsenmaiden neuvosto. Muut jäsenmaat voivat tehdä näin, jos ne katsovat yksimielisesti Unkarin rikkovan toistuvasti ja pysyvästi unionin arvoja.

Toistaiseksi arviot aloitteen menestysmahdollisuuksista eivät ole olleet kovin optimistisia. Äänioikeuden vieminen olisi ennennäkemätön ja raju toimi yksittäistä EU-maata kohtaan.

Toisaalta aiemmin Unkaria suojelleessa Puolassa hallitus on vaihtunut EU-mielisempään. Useat EU-johtajat myös sanoivat joulukuun huippukokouksen jälkeen Unkarin ylittäneen uuden rajan.

Uusi tukija Orbánille voisi kuitenkin löytyä esimerkiksi Slovakiasta, tai ehkä Italiasta.

Sarvamaan mielestä kannattaa joka tapauksessa yrittää.

– Historiassa on ollut usein niin, että jokin asia näyttää mahdottomalta, mutta lopulta ympäröivä todellisuus on murtanut sen padon ja muutokset ovat lähteneet tapahtumaan hyvinkin nopeasti. Jää nähtäväksi, kuinka lähellä ollaan sitä hetkeä.

– Joka tapauksessa se hetki lähenee, että on pakko lopettaa tämä piirileikki yhden jäsenvaltion kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat