Pariskunnan koiralauma kylvi kauhua lappilaiskylässä – raateli kuoliaaksi perheen oman ponivarsan ja naapurin lampaat

1:00
Käräjäoikeuden todistemateriaalit paljastavat, millaista tuhoa irtikulkeneet koirat saivat aikaan – video voi järkyttää herkimpiä katsojia

Rovaniemen hovioikeus ei antanut jatkokäsittelylupaa rikoskokonaisuudelle, jossa ylitorniolaisen keski-ikäisen pariskunnan irrallaan pitämä koiralauma oli tappanut muita eläimiä kesän 2019 aikana.

Oikeusasiakirjoista ilmenee, että pariskunta omisti yhdessä 12 koiraa. Toukokuussa 2019 niistä kuusi oli käynyt pariskunnan omistaman ponivarsan kimppuun sillä seurauksella, että pahoin raadeltu eläin oli pitänyt lopettaa. 

Noin kuukautta myöhemmin kaksi koirista oli hyökännyt naapurin lammasaitaukseen parin sadan metrin päähän pariskunnan kodista. 

Lampaiden omistajaa odotti surullinen näky. Hänen mukaansa eläinlauma oli ollut vauhkoontunut, ja kaikkiaan 12 koirien raatelemaa lammasta oli jouduttu lopettamaan.

Videotallenne näyttää verisen tilanteen

Parin kuukauden kuluttua loppukesällä 2019 sama toistui jälleen. Kolme koiraa oli mennyt lammashakaan ja raadellut lampaita sillä seurauksella, että yksi lammas jouduttiin lopettamaan.

Pariskunnan naisen mukaan varsa oli päässyt karkaamaan, kun korjattuun poniaitaukseen oli unohdettu laittaa sähköt päälle.

Tilanteessa kuvatulta videotallenteelta näkyy, kuinka ojaan pudonneen kuraisen varsan ympärillä parveili useita koiria. Yksi niistä nyhti sisäelimiä ulos varsan ollessa yhä elossa. 

Yllä olevalta videolta voi katsoa, millaisia asianosaisten kuvaamia videotallenteita käräjäoikeus käytti todisteina oikeuskäsittelyssä. Video saattaa järkyttää herkimpiä katsojia.

Sama toistui kahdesti

Tapauksessa kuultiin yhtenä todistajana pariskunnalla töissä ollutta miestä. Hänen mukaansa pariskunnan nainen oli käskenyt työntekijää hakemaan koirat pois lammashaasta ensimmäisen hyökkäyksen tultua ilmi. 

Lammasaitauksen yllä oli miehen mukaan lennellyt korppeja, ja hän aavisti mitä on tapahtunut.

– Koirat olivat litimärkiä ja haisivat ummehtuneelle, joten arvasin, että koirat ovat jotain käyneet tekemässä lampaille, työntekijä kertoi poliisille esitutkinnassa.

Kuulustelussa ilmeni myös, että pariskunnan nainen oli käskenyt miestä vaikenemaan tapahtumista uhkausten kera.

– Hän käski minun hakea koirat pois ja sanoi, että vie ne sisälle piiloon etkä kerro tästä kenellekään tai elinkaari lyhenee, nainen oli työntekijän mukaan sanonut.

Myöhemmin käräjäoikeuden käsittelyssä työntekijä pyörsi lausumansa uhkauksesta. 

Joka tapauksessa työntekijä oli laitettu likaisen työn hoitajaksi jo alkukesästä, kun koirat olivat raadelleet ponivarsan.

– Minä kävin silloinkin hakemassa koirat pois ponin varsan luota ja silloin koirat olivat veressä. Minä jouduin hautaamaan varsan. Koirat ovat koko ajan irti ja koko kylä on ihan kypsänä siihen, mies kertoi poliisille.

Syyttivät villieläimiä

Pariskunta myönsi, että koirat olivat olleet irrallaan, kun ponivarsa oli raadeltu.

Sen sijaan he kiistivät, että heidän koiransa olisivat raadelleet naapurin lampaita. Heidän mukaansa alueella oli nähty liikkeellä susia, jotka olisivat saattaneet olla asialla. 

Pariskunta sai syytteet ja heidät tuomittiin kolmesta metsästyslain säännösten rikkomisesta ja kahdesta vahingonteosta. Pariskunnan nainen tuomittiin myös tuttavansa pahoinpitelystä ja kunnianloukkauksesta. Tuomioksi hän sai 90 päiväsakkoa, jotka hänen tuloillaan tekivät 540 euroa.

Mies tuomittiin 60 päiväsakkoon, jotka hänen tuloillaan tekivät 360 euroa.

Lisäksi pariskunta määrättiin maksamaan korvauksia lampaista ja oikeudenkäyntikuluista yli 8 300 euroa. Käräjäoikeus katsoi, että pariskunta oli toiminut tahallisesti antaessaan koirien kulkea vapaana.

– Teko on ollut tahallinen, koska vastaajat ovat olleet tietoisia koiriensa taipumuksesta karata pihalta ja lisäksi heillä on ollut vastaan otetun näytön perusteella tieto ainakin kahdesta aikaisemmasta koiriensa tekemästä raatelutapauksesta, käräjäoikeuden tuomiolauselmassa todettiin. 

Rovaniemen hovioikeus päätti viime viikolla, ettei se ota tapausta jatko käsittelyyn. Lapin käräjäoikeuden tuomio on näin ollen lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja