Parikymppinen äiti lakkasi vuodeksi juomasta – näin koe vaikutti: "Minun piti joka käänteessä selitellä, miten näin kävi"

Kalle kielsi viimeiseen asti olevansa alkoholisti –"Istuin jouluna yksin baarissa ja join" 7:09
Kalle kielsi viimeiseen asti olevansa alkoholisti – ”Istuin jouluna yksin baarissa ja join”

Romper-sivustolla anonyymi äiti kertoo kokeestaan, jossa hän oli juomatta vuoden ajan.

Pettäminen, yksinhuoltajaksi päätyminen ja yleinen elämäntuska. Nämä ajoivat anonyymin naisen juomaan. Hän turrutti usein vaikeita tunteita ottamalla lasin viiniä tai vodkan; vuosi 2017 kuluikin huonojen päätösten ja krapuloiden parissa.

Romper-sivustolla nainen kertoo kokeestaan, jossa hän oli juomatta vuoden ajan.

– En valehtele ja sano, että vuoden juomattomuus oli vain sateenkaaria ja pilvettömiä taivaita. Se, että näin itseni ja muut raittiuden linssin läpi, ei aina ollut kaunista. Alussa kukaan ei uskonut, että pysyisin alkoholittomana koko vuoden, anonyymi nainen kuvailee.

"Minun piti joka käänteessä selitellä, miten näin kävi"

Vuoden 2018 aikana kirjoittajan oli vaikeinta selittää, miksi hän on raitis.

– Olen vielä parikymppinen, vaikka vuodet katoavatkin nopeasti. Rakastan käydä ulkona ystävieni kanssa iltaisin, kun en ole poikani kanssa, ja pidän yleensäkin hauskanpidosta. Tuo tyttö, jota juuri kuvailin, juo. Tuo tyttö ei kävele baariin tai mene illalliselle tai tanssimaan ja tilaa inkiväärijuomaa. Minusta kuitenkin tuli sellainen tyttö, ja tuntui siltä, että minun piti joka käänteessä selitellä, miten näin kävi, nainen kuvailee.

– Vaikutti siltä, että joka kerta, kun juomattomuuteni tuli esiin, ihmiset tarvitsivat vankan syyn sille, miksi.

"Minun piti viikoittain kerrata kaikki, mikä johti tähän"

Jos nainen kieltäytyi illallisella viinilasillisesta, keskustelu- ja kysymysmylly alkoi heti pyöriä.

– Mikset juo? Onko sinulla ongelma? Oletko alkoholisti? Ne säälivät ja lievästi pettyneet kasvot olivat jo tarpeeksi pahoja. Mutta se, että minun piti viikoittain kerrata kaikki, mikä johti tähän, oli uuvuttavaa. Vuoden 2018 loppuun mennessä olin tiivistänyt puheeni vain yksinkertaiseen vastaukseen "minun piti tehdä se itseni vuoksi".

Nainen ajatteli raittiudessa myös poikaansa: aiemmin lapsivapaat viikonloput täyttyivät yleensä juhlinnasta ja krapuloista, jotka eivät aiheuttaneet ylpeyttä tai hyvää oloa.

– Se, etten juonut vuonna 2018, antoi takaisin kärsivällisyyteni. Se antoi takaisin laatuajan poikani kanssa, ajan, jota krapulat eivät häirinneet. Se antoi ilon vanhemmuudesta.

"Sain elämäni kontrolliin"

Vuoden aikana kirjoittaja sai potkut, menetti ystäviä ja erosi kumppanistaan. Hän kohtasi kaiken ilman alkoholia.

– Sain vuonna 2018 tunnon siitä, kuka olen, sain elämäni kontrolliin, elvytin yhteyden ystäviini, jotka jäivät rinnalleni, elvytin rakkauden ja kykenin taas rakastamaan itseäni.

Vuonna 2019 kirjoittaja sallii itselleen taas juoman silloin tällöin. Hän ei kuitenkaan enää turvaudu juomiseen vaikeina hetkinä tai anna alkoholin toimia turvanaan. Hän aikoo nojata vaikeina hetkinä turvaverkkoonsa.

– Olen rakentanut itseni uudelleen niistä pikkupalasista, jotka vuodesta 2017 jäivät, eikä maailmassa ole sellaista drinkkiä, joka voisi korvata sen.

Lähde: Romper.com

Lue myös:

    Uusimmat