Mainos

Pariisin terrori-iskujen pääsuunnittelija yhä karkuteillä – Näin iskut tehtiin vuosi sitten

4:10

Pariisin vuoden takaisten terrori-iskujen koordinaattori on tunnistettu, mutta pääsuunnittelija on yhä löytymättä. Koordinaattoriksi on tunnistettu belgialainen militantti, joka on toiminut Syyriassa käsin. Ainoa eloonjäänyt iskijä puolestaan istuu vankilassa ja kieltäytyy puhumasta.

1:49

Tutkintaa on toteuttanut harvinaisen laaja tutkimusryhmä kuuden eri viranomaistahon avulla. Tutkijat ovat etsineet erityisesti pääsuunnittelijaa, joka on vedellyt naruista ja organisoinut koko iskun etäältä, mahdollisesti Irakin tai Syyrian ISIS-tukikohdista käsin.

Kaikki iskuun osallistuneet ovat olleet EU-kansalaisia. Reutersin tietojen mukaan epäiltyjen joukkoon on hiljattain lisätty uusi nimi: Oussama Atar, 32-vuotias mies, joka on kotoisin Brysselin lähiöstä ja lähtenyt sittemmin Syyriaan.

Atar pidätettiin Irakissa laittomasta asekaupasta epäiltynä, mutta vapautui ja päätyi lopulta ISIS-järjestön riveihin vuonna 2012. Häntä pidetään nyt iskun koordinaattorina, muttei kuitenkaan pääarkkitehtina. Iskuun osallistuneet ilmeisesti raportoivat juuri Atarille ennen kuin räjäyttivät itsensä.

Näin kaikki tapahtui

Pariisissa kuoli yhteernsä 130 ihmistä, kun joukko ISIS-terroristeja hyökkäsi useisiin kohteisiin perjantaina 13.11.2015. Iskut alkoivat kello 21.16 paikallista aikaa. Kolme terroristia hyökkäsi Stade de France -stadionille, jossa oli meneillään jalkapallo-ottelu. Iskua seurasi useita joukkoampumisia sekä itsemurhapommien räjäytyksiä kahviloissa ja ravintoloissa.

Kolme terroristiryhmää käynnisti kaikkiaan kuusi eri iskua.

Ammuskeluiskut tehtiin Rue Alibertilla, Rue de la Fontaine-au-Roilla, Rue de Charonnella, Bataclanin teatterilla sekä Avenue de la Républiquella. Stade de France -stadionilla tehtiin kolmesta pommista koostuva isku, samoin Boulevard Voltairella. Bataclanilla räjäytettiin myös kaksi itsemurhapommia.

Iskuista tuhoisin tapahtui juuri Bataclan-teatterissa, jossa oli meneillään heviyhtye Eagles of Death Metalin konsertti. Terroristit ottivat satoja ihmisiä panttivangeiksi ja ajautuivat piiritystilanteeseen poliisin kanssa. Lopulta poliisi teki rynnäkön. Terroristit ehtivät tappaa ampumalla tai räjäyttämällä kaikkiaan 90 ihmistä. 368 haavoittui, lähes sata vakavasti.

Autonkuljettaja Abdeslam pakeni Brysseliin

Ainoa iskuun osallistunut ja siitä eloonjäänyt henkilö, marokkolaistaustainen Salah Abdeslam onnistui pakenemaan Pariisista. Hänen roolinsa iskussa oli ilmeisesti ollut autonkuljettajana sekä asuntojen ja autojen vuokraajana toimiminen sekä pommien valmistamisessa avustaminen. Joidenkin tietojen mukaan hän olisi myös ampunut ihmisiä itse iskussa, mutta tiedot tämän osalta ovat ristiriitaisia.

Hänen löytämisekseen käynnistettiin operaatio jota nimitettiin Euroopan suurimmaksi ihmisjahdiksi. Tästä huolimatta Abdeslam onnistui pakoilemaan viranomaisia yli neljä kuukautta. Abdeslam saatiin kiinni Belgiassa 18.3.2016 eräänlaisen onnenkantamoisen kautta. Abdeslamin sormenjälkiä löydettiin samassa yhteydessä, kun Belgian poliisi tutki Brysselin pommi-iskuja. Abdeslam on kieltäytynyt puhumasta kiinni jäämisensä jälkeen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.