Vuoden 2015 terrori-iskun oikeusprosessi alkoi Pariisissa – iskun pääepäilty lausui oikeudessa islamin uskontunnustuksen

Pariisin terrori-iskujen oikeudenkäynti alkaa tänään 2:10
Katso myös video: Pariisin terrori-iskujen oikeudenkäynti alkaa tänään

Ranskassa alkoi keskiviikkona oikeudenkäynti Pariisissa kuusi vuotta sitten tehdyistä terrori-iskuista.

Ääri-islamilaisten hyökkääjien iskuissa Bataclan-konserttisaliin sekä baareihin ja ravintoloihin kuoli yli 130 ihmistä marraskuussa 2015.

Oikeudenkäyntiä on luonnehdittu Ranskan modernin oikeushistorian suurimmaksi. Syytettynä teosta on 20 henkilöä, joista 14 on paikan päällä oikeussalissa.

Pääsyytetty on ainoa hengissä selvinnyt hyökkääjä, Belgiassa vuonna 2016 pidätetty ranskalais-marokkolainen Salah Abdeslam. Abdeslam pakeni hyökkäyspaikalta hylättyään pommivyönsä, jonka poliisi havaitsi myöhemmin vialliseksi. Muut yhdeksän hyökkääjää joko räjäyttivät itsensä tai kuolivat poliisin luoteihin.

Abdeslam on toistaiseksi vaiennut ja kieltäytynyt kaikesta yhteistyöstä viranomaisten kanssa niin Ranskassa kuin Belgiassakin.

Abdeslamia pyydettiin oikeudenkäynnin alussa vahvistamaan henkilöllisyytensä, mihin hän vastaisi islamin uskontunnustuksella. Kun häneltä tämän jälkeen tiedusteltiin ammattia, hän kertoi luopuneensa kaikista muista toimistaan ryhtyäkseen Isisin taistelijaksi. 

Ex-presidentti Hollande kutsuttu todistajaksi

Abdeslamin vuoro puhua oikeudessa on tammikuussa, jos hän silloin ylipäänsä suostuu suunsa avaamaan.

Myös muut 13 paikalla ollutta syytettyä kertoivat oikeudelle nimensä ja ammattinsa. Heitä syytetään eriasteisesta avunannosta terrori-iskun toteuttamiseen. Joukossa on myös yksi Ruotsin kansalainen, Osama Krayem, jonka syyllistymistä sotarikoksiin selvitetään myös Ruotsissa.

Kuudesta poissa olevasta syytetystä viiden epäillään jo kuolleen, pääosin Syyriassa tehdyissä ilmaiskuissa. Iskujen pääsuunnittelijana pidetty belgialainen Abdelhamid Abaaoud kuoli tulitaistelussa poliisin kanssa viisi päivää iskujen jälkeen.

Pariisin terrori-iskut suunniteltiin Syyriassa, ja yksi mielenkiinnon kohteena olevista asioista oikeudenkäynnissä on lisäselvyyden saaminen siihen, miten tekijät pääsivät saapumaan Ranskaan. Äärijärjestö Isis ilmoittautui iskujen jälkeen niiden järjestäjäksi.

Pariisin oikeudenkäynnin on määrä päättyä ensi keväänä toukokuussa. Istuntopäiviä on varattu 145, ja oikeudenkäynnin aineisto käsittää jopa miljoona sivua. Satojen oikeudessa kuultavien todistajien joukossa on myös Ranskan entinen presidentti Francois Hollande.

Charlie Hebdo -iskut aiemmin samana vuonna

–  Kaikilla on omat odotuksensa, mutta tiedämme, että tämä on tärkeä virstanpylväs tulevan elämämme kannalta, arvioi oikeudenkäyntiä Bataclanista hengissä selvinnyt uhrien yhdistyksen puheenjohtaja Arthur Denouveaux.

Oikeutta käydään tapausta varten erikseen valmistelluissa tiloissa Pariisin historiallisessa oikeuspalatsissa Ile de la Citen saarella. Oikeuspalatsin ympäristö eristettiin hyvissä ajoin ennen oikeudenkäynnin alkua, ja paikalla partioi runsaasti poliiseja.

Suurin osan 13. marraskuuta 2015 tehtyjen iskujen uhreista, 90, sai surmansa Bataclanissa, jossa yhdysvaltalainen Eagles of Death Metal -yhtye oli parhaillaan konsertoimassa. Yhden itsemurhaiskijän pommi puolestaan räjähti lähellä stadionia, missä presidentti Hollande oli seuraamassa Ranskan ja Saksan jalkapallo-ottelua.

Vuosi oli Ranskalle synkkä, sillä tammikuussa 2015 ääri-islamilaiset terroristit iskivät niin ikään Pariisissa satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen sekä juutalaiseen ruokakauppaan surmaten kaikkiaan 17 ihmistä. 

Juttua muokattu 9.9.2021. Jutussa kerrottiin alun perin virheellisesti, että oikeudenkäynnin aineisto käsittäisi miljoonia sivua. Todellisuudessa oikeudenkäynnin aineisto käsittää jopa miljoona sivua.

Lue myös:

    Uusimmat