Mainos

Belgian terrori-iskujen tekijöillä raskas rikostausta

Brysselin lentoasemalle ja metroon itsemurhaiskut tehneet miehet tunnistettiin keskiviikkona veljeksiksi, joilla oli raskas rikostausta.

Lentoasemalla itsensä räjäyttänyt Ibrahim el-Bakraoui oli tuomittu aseellisesta ryöstöstä vuonna 2010. Hän sai yhdeksän vuoden tuomion, sillä hän tulitti ryöstön yhteydessä poliisia rynnäkkökiväärillä.

Metrossa tuhoa kylvi puolestaan Khalid el-Bakraoui, joka oli vuonna 2011 saanut viiden vuoden tuomion autokaappauksista.

1:46

Belgian liittovaltion syyttäjän mukaan lentoaseman iskuihin osallistui vielä kolmas mies, joka oli keskiviikkona edelleen pakosalla. Belgialaisviestimien mukaan kyseessä olisi Najim Laachraoui, jota on jo aikaisemmin epäilty Pariisin terrori-iskujen pommien tekijäksi. Viranomaiset eivät vahvistaneet tietoa.

Laachraouin dna:ta on aikaisemmin löytynyt Brysselissä ja Auvelaisissa Etelä-Belgiassa sijaitsevista asunnoista, joita Pariisiin iskuun osallistuneet käyttivät ennen iskuja.
Lentoasemalta paennut mies jätti sinne laukkunsa, jossa oli suuri pommi. Pommi räjähti vasta myöhemmin.

Belgian viranomaiset julkaisivat keskiviikkona lentoaseman valvontakameroiden kuvia, joissa näkyy Ibrahim el-Bakraoui ja toinen, toistaiseksi tuntematon itsemurhapommittaja sekä karussa oleva mies, jota epäillään Laachraouiksi.

Epätoivoinen jäähyväiskirje

Poliisi ratsasi myöhään tiistaina Schaerbeekin kaupunginosassa sijaitsevan asunnon, josta löydettiin muun muassa 15 kiloa räjähteitä, 150 litraa asetonia, sytyttimiä ja muovilaatikoita, joita tarvitaan räjähteiden pakkaamiseen.

Asunnon läheltä kadulta roskakorista löytyi tietokone, jolle Ibrahim el-Bakraoui oli tallettanut viimeisen viestinsä.

– En tiedä, mitä tehdä. Minua jahdataan kaikkialla. En halua päätyä samaan selliin hänen kanssaan, el-Bakraoui kirjoitti viitaten ilmeisesti Pariisin marraskuun terrori-iskusta epäiltyyn Salah Abdeslamiin, joka saatiin kiinni viime viikon lopulla Brysselissä.

Amerikkalaissaarnaaja selvisi taas

Belgian ulkoministerin Didier Reyndersin mukaan kuolleiden ja haavoittuneiden joukossa on ihmisiä liki 40 maasta, muun muassa Britanniasta, Ranskasta, Perusta, Yhdysvalloista ja Suomesta.

Haavoittuneiden joukossa oli myös 19-vuotias amerikkalainen lähetyssaarnaaja Mason Wells, joka selvisi hengissä Bostonin maratonin pommi-iskusta vuonna 2013. Vahvistamattomien tietojen mukaan hän oli paikalla myös marraskuussa Pariisissa, kun terroristit iskivät kaupunkiin.

Belgiaan julistettiin tiistaina kolmen päivän suruaika veritekojen vuoksi. Belgian kuningas Philippe ja pääministeri Charles Michel johtivat minuutin hiljaista hetkeä EU:n päämajan ulkopuolella.

Syyttäjän mukaan Brysselin iskuissa kuoli 32 ja loukkaantui 270 ihmistä. Hänen mukaansa kuolleiden määrä voi nousta, sillä sairaaloissa on vakavasti loukkaantuneita.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.