Mainos

Häntä epäillään Brysselin iskusta – Isisin pomminrakentaja, entinen katolisen koulun oppilas

Belgialaista Najim Laachraouita, 24, epäillään Brysselin pommi-iskuista. Hänen epäillään olleen yksi kolmesta lentokentälle iskeneestä terroristista, jotka tallentuivat valvontakameralle.

Kuvan mies on pukeutunut vaaleaan takkiin, tummaan hattuun sekä silmälaseihin. Hän pakeni lentokentältä kahden muun tekijän räjäytettyä pomminsa. Viranomaiset ovat epäilleet hänen paenneen paikalta, kun hänen pomminsa ei räjähtänytkään.

Laachraouin etsintä on ollut Brysselin poliisin tutkinnan keskiössä. Häntä on aiemmin epäilty Pariisin iskujen pomminrakentajaksi. Laachraouin DNA:ta on löytynyt Pariisin iskuissa käytetyistä räjähdeliiveistä, kuten myös poliisin tutkimissa osoitteissa Schauerbeekissä ja Auvelais'ssa.

Nyt miehen pelätään olleen mukana myös Brysselin iskuissa, joissa käytettiin samankaltaista räjähdettä kuin Pariisissa.

Laachraoui nimettiin Pariisin iskuista epäillyksi maanantaina, vain vuorokautta ennen Brysselin iskuja.

Poliisi pysäytti viikkoja ennen Pariisia

Laachraoui varttui Belgian Schaerbeekissä. Sanomalehti Telegraphin mukaan hän kävi katolista koulua ja oli sähkömekaniikan opiskelija. Hän kävi koulunsa Schauerbeekissä, eikä opiskeluissa ilmennyt mitään poikkeavaa tai ongelmia. Sähkömekaniikan opiskeluissa hän osoitti merkkejä teknisesti suuntautuneesta mielenlaadusta.

Helmikuussa 2013 Laachraoui lähti Belgiasta Syyriaan, jossa sai terroristikoulutusta ennen paluutaan Euroopaan. Lehtitietojen mukaan hän väitti palatessaan olevansa turvapaikanhakija.

Eurooppaan palattuaan Pariisin iskujen pääepäilty Salah Abdeslam noukki hänet autolla Budapestista viime syyskuussa. Mukana oli myös viime viikolla poliisin iskussa kuollut Mohamed Belkaid. Matkalla Brysseliin miehet pysäytettiin Itävallan ja Unkarin rajalla, mutta he saivat viranomaiset vakuutettua olevansa turisteja matkalla Wieniin.

Koska miehet matkustivat väärällä henkilöllisyydellä, ei poliisi ollut tietoinen heistä aiemmin annetusta kansainvälisestä etsintäkuulutuksesta.

5:50

Rekrytoi taistelijoita Syyriaan

Belgiassa Laachraouin uskotaan perustaneen pommitehtaan ja valmistelleen Pariisin iskuja. Hänen muun muassa uskotaan opastaneen Abdeslamia pommien kokoamisessa.

Euroopassa kulkiessaan Laachraouin uskotaan käyttäneen valehenkilöllisyyttä Soutane Kayal. Hänen mukanaan kulki Moamed Belkaid, 35, joka tapettiin poliisin rynnäkössä viime viikon tiistaina, johtaen Abdeslamin ja toisen terroristiepäillyn pidätykseen.

Pariisin iskun tekijöiden epäillään olleen tekstiviestiyhteydessä Laachraouihin ja Belkaidiin juuri ennen iskua. Belkaidin kännykkä paikannettiin Schauerbeekiin.

Laachraoui oli vanhastaan epäiltynä taistelijoiden rekrytoinnista Syyriaan ja hänellä on kontakteja Abdelhamid Abaaoudiin, joka oli Pariisin iskujen pääsuunnittelija.

0:28

Korjaus 23.3. kello 15.18: Otsikkoa ja tekstiä korjattu. Sekä otsikkoon että tekstiin on tarkennettu, että Najim Laachtaou kävi katolista koulua. Toimituksen tiedossa ei ole tekijöitä, jotka antaisivat syitä epäillä tämän olleen katolisessa uskossa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.