Parhaat viinit kesän juhliin

Vetääkö monipuolinen viinivalikoima ymmälleen? Ota talteen vinkit kesän parhaista valko-, puna-, rose- ja kuohuviineistä! Suosituksista voit myös lukea, minkä kesäisten ruokien kanssa kukin viini sopii parhaiten.

Valkoviinit

Thill's Pinot Blanc, Luxenburg 9,99 €

Hyvin keveä viini, jossa sopivan hapokkuuden ja mineraalisuuden taustalla aistittavissa eksoottisia hedelmiä. Sopii hyvin kuhan, ahventen tai muiden vastaavien vaaleiden kalojen seuraksi, kun lisukkeet ovat myös vastaavan keveitä. Toimii myös oivallisesti uusien perunoiden ja savustetun siian kanssa.

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc, Ranska 7,98 €

Vihertävän puhdaspiirteinen sauvignon blanc, mustaherukkapensasta, karviaista ja sitrusta. Sopii hyvin kalaruokien kanssa, vaikka lisukkeissa olisikin jo vähän voimakkaampiakin makuja. Hyvä aperitiivi.

Torres Viña Esmeralda, Espanja 9,99 €

Herkullinen (koti)terassijuoma. Kukkaisuutta, hunajaa ja mineraalisuutta sopivissa suhteissa. Istuu myös äyriästen, piiraiden ja salaattien seuraksi, joten aika varma valinta piknik-koriin. Tätä voisi jopa kokeilla grillimakkaran ja tulisen sinapin kanssa.

Beringer Stone Cellars Chardonnay, USA Kalifornia 9,99 €

Jo hieman raskaamman tuntuinen valkoviini, joten istuu punalihaisten kalojen ja jopa possun tai vasikan seuraksi. Tammen toffee ja vaniljaisuus tukevat hedelmäisiä ominaisuuksia.

Laporte Sancerre La Comtesse, Ranska Loire 29,30 €

Tyylikkäämpi versio sauvignon blancista, kevyemmät herukat kuin Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc:ssa. Nokkosen aromeja ja mineeraalista sitruunaisuutta. Selkeän makuisten äyriäisten, vaalean kalan ja ennen kaikkea vuohenjuuston kumppani.

Punaviinit

Fuzion Malbec, Argentiina Mendoza 6,69 €

Edullinen grillatun lihan seuralainen. Luumuisia ja marjaisia aromeja seuraa pehmeät tanniinit, joten käy myös kypsälle lihalle sekä possulle.

Rothschild Carmenère Reserva, Chile Rapel 9,99 €

Täyteläinen ja tumman marjainen carmenere on mitä parhain grillatun lihan seuralainen. Viinin vaniljaisuus tasapainottaa jo pehmeitä tanniineja ja mausteisuutta entisestään, joten sopii myös hyvin nautittavaksi sellaisenaan.

Lindemans Bin 50 Shiraz, Australia 8,98 €

Selkeän vaniljainen ja hillomaisen marjainen viini on mitä parhain ystävä kaikille punaisille grillatuille lihoille. Mutkaton ja helposti lähestyttävä kesäviini.

Chianti Colli Senesi, Italia Toscana 9,95 €

Erittäin monikäyttöinen Chianti, istuu patojen, pastojen, pitsojen ja tietysti grilliruoan seuraan. Viinissä on sangiovese-rypäleelle tyypillisiä kirsikkaisuutta, kukkaisuutta, mausteisuutta mutta myös selvää lakritsaisuutta, jota hapokkuus tukee hyvin.

Château du Paradis Cuvée Prestige, Ranska Bordeaux Saint-Emilion 22,30 €

Paahteisen maanläheinen ja jo selvästi ikääntynyt punaisen lihan kumppani. Taatelin tai viikunan täyteläisyys istuu hyvin tuhdille selkeän makuiselle punaiselle lihalle, tuli se sitten pannusta tai grillistä

Roseviinit

Pñscal Fresh, Espanja 7,04 €

Selkeä kesäjuoma, puolimakea mansikan ja kirsikan arominen pirteän pirskahteleva. Kuuman aurinkoterassin ja jopa piknikin seuralainen.

Le Grand Pin Rosé d'Anjou, Ranska 7,35 €

Samoin puolimakea, mutta mansikkaisuutta tasapainottaa punaherukkaisuus, joten sopii hiukan edellistä paremmin kesäisiin ruokiin.

Château de Ségriès, Ranska AOC Tavel 14,21 €

Arvostetulta Tavelin alueelta kuiva ruoka-rosee. Aromeiltaan monivivahteinen: mausteisuutta, vadelmaa, mansikkaa, punaherukkaa ja jopa ruusun aromeja. Käy edellisiä paremmin punalihaiselle kalalle, kanalle ja jopa possulle. Sai arvostetussa Wine Spectator -lehdessä 90 pistettä.

Kuohuviinit

Asti Cinzano, Italia 9,98 €

Ainakin kerran kesässä on herkuteltava mansikkatäytekakulla ja Asti Cinzanolla! Makeassa kuohuviinissä kukkaisia ja rusinaisia aromeja tasapainottaa lievä sitruunaisuus.

Lindauer Brut, Uusi-Seelanti 9,99 €

Kuiva kuohuviini sopii erinomaisesti aperitiiviksi tai kesän juhliin maljajuomaksi. Viinissä on havaittavissa ikääntymisen tuomaa paahteista pähkinäisyyttä, ehkä jopa keksimäisyyttä. Mietoarominen vaalea kala tai äyriäset istuvat viinin kanssa. Sopii hyvin myös cocktailpalojen seuraan.

Lanson Black Label Brut, Ranska AC Champagne 41,50 €

Kesän juhlahetket kruunaa samppanja, niin aperitiivina kuin juhlamaljan nostossa. Pehmeän sitruksissa ja mineeraalisessa samppanjassa on hedelmäisyyttä, keksiä, paahtoleipää. Ruoakasuosituksena mietoaromiset vaaleat kalat ja äyriäiset.

Asiantuntija: Jorma Hirvikoski, Jyväskylän Viiniklubi ry

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja