Päräyttävä löytö: Tutkijat löysivät kannabisjäämiä jopa 2500 vuotta vanhoilta hautapaikoilta – löydetty laatu oli poikkeuksellisen vahvaa

Sopiiko kannabis lääkkeeksi? 15:17
Huomenta Suomessa keskusteltiin sopiiko kannabis lääkkeeksi?

Kiinasta on löytynyt tuhansia vuosia vanhaa kannabista. Tutkijat uskovat löydön viittaavan historialliseen pössyttelyyn. Asiasta kertoo muun muassa BBC.

Löytö tehtiin hautapaikalta Kiinan länsiosassa.

Tutkimus osoittaa, että kannabista poltettiin jo 2 500 vuotta sitten. Se on voinut toimia osallisena rituaaleissa tai uskonnollisissa seremonioissa.

Huumetta ei kuitenkaan poltettu piipuissa, vaan tutkimusten mukaan sitä poltettiin pannuissa, jonka jälkeen savua hengitettiin sisään.

Huumeen jäämiä löydettiin puisista polttimista hautapaikoilta.

Huumaava vaikutus oli tiedossa

The Atlanticin mukaan polttimista löydettiin poikkeuksellisen suuri määrä psykoaktiivista yhdistettä THC:tä (tetrahydrokannabinolia). Tämä osoittaa, että tuon ajan ihmiset olivat tietoisia huumaavasta vaikutuksesta ja heidän käyttämänsä kannabis oli vahvaa. 

Kannabiskasveja on viljelty Etelä-Aasiassa siementen ja kuidun vuoksi jo ainakin 4000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Tuolloin viljellyssä kannabiksessa ei kuitenkaan ollut yhtä vahvaa huumaavaa vaikutusta.

Polttimet, toiselta nimeltään hiilipannut, löydettiin Jirzankalin hautausmaalta Pamirin vuoristosta.

Tiedemiehet uskovat, että ihmiset laittoivat kannabiksen lehtiä ja kuumia kiviä pannuihin ja hengittivät niistä syntyvää savua.

On myös mahdollista, että kannabiskasveissa oli luonnollisesti enemmän THC:tä vuoristoilmaston vuoksi. Tietojen mukaan näin voi tapahtua, jos kasvi kasvaa viileässä ilmastossa ja vähäravinteisella maaperällä.

Ihmiset ovat myös tietoisesti voineet kylvää kannabista, jossa oli korkeampi huumaava vaikutus.

Vanhin tiedossa oleva tapaus

Kyseinen tapaus on vanhin tiedossa oleva, jossa kannabista on poltettu huumaavan vaikutuksen vuoksi. Aiemmissa tiedetyissä tapauksissa kannabista on viljelty vain esimerkiksi sen kuitujen vuoksi.

Tutkinnassa ilmeni, että kasveja on ilmeisesti poltettu hautajaisseremonioissa, joissa niiden huumaavaa vaikutusta on käytetty hyväksi.

Tutkijat käyttivät metodia nimeltään kromatografia-massaspektrometria, jolla he onnistuivat tunnistamaan polttimissa säilyneet yhdisteet.

Kemialliset yhdisteet täsmäsivät täysin kannabikseen.

Lue myös:

    Uusimmat