Tutkijoiden löytämä monipuolinen huumepussi todistaa vuosituhannen takaisesta sekakäytöstä – viittaa myös siihen, että aineet kulkivat läpi Andien

Tutkijat löysivät bolivialaisesta luolasta tuhat vuotta vanhan pussin täynnä huumaavia aineita, kertoo Independent.

Löytö tehtiin luolasta vuonna 2010, ja tutkijat saivat nyt pussin sisällön analysoitua. Pussista löydettiin kemiallisessa analyysissä muun muassa kokaiinia, ja näkyjä aiheuttavia harmiinia, bufoteniinia, DMT:tä sekä mahdollisesti psilosybiiniä.

Aineet on tutkijoiden mukaan saatu kokoon vähintään kolmesta eri luonnontuotteesta, mikä kertonee alkuperäisasukkaiden laajasta ymmärryksestä kasvien päihdyttävistä vaikutuksista.

Pussista löytyi lisäksi muun muassa aineiden jauhamiseen käytetyt välineet ja käyttöputki. Tutkijat uskovat, että pussi oli jätetty paikalle osana hautausmenoja.

Onko tuhat vuotta sitten ollut laaja päihdekasvien välitysverkosto?

Erityisen kiinnostavan tutkijat pitävät sitä, että yhdistelmä muistuttaa tänäkin päivänä nautitun ayahuasca-juoman ainesosia, joka viittaa siihen, että vastaavaa yhdistelmää on nautittu juomana tai esimerkiksi nuuskaamalla myös tuhat vuotta sitten.

Ayahuascasta on tullut kansainvälinen ilmiö, ja Suomestakin ihmiset matkustavat käyttämään seremonioissa hyödynnettyä ainetta toivoen siitä muun maussa apua erilaisiin elämän ongelmiin.

Vielä ihmeellisempää on, että mikään löydetyistä aineista ei kasva tuossa osassa Andien vuoristoa, joten alueella on joko ollut verkostoja aineiden kuljettamiseksi tai yksittäisten henkilöiden liikkumista aineiden perässä.

Lue myös:

    Uusimmat