Psykedeelisiä ayahuasca-rituaaleja järjestetään myös Suomessa: "Seremoniat leviävät kuin kulovalkea"

Päihdyttävän ayahuasca-juoman käyttöön liittyviä seremonioita järjestetään myös Suomessa.

DMT

Suomessa ayahuascan vaikuttava aine dimetyylitryptamiini (DMT) on katsottu käräjäoikeudessa erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi.

Vuonna 2012 Tullille annetussa lausunnossa DMT:tä todetaan pidettävän LSD:tä voimakkaampana aineena, joka aiheuttaa aistiharhoja. Sen vaikutus on kuitenkin LSD:tä lyhyempi, poltettuna vain vartin, suun kautta nautittuna joitain tunteja.

"Dimetyylitryptamiinin vaikutuksesta
henkilö näkee tyypillisesti värillisiä, kaleidoskooppisia näköharhoja. Huumevaikutus voi ilmetä myös pakkoliikkeinä. lhmiskasvot nähdään naamioina ja käyttäjät ovat kuvanneet hajoavansa avaruuteen tai heillä on ollut muita kuolemisen
tuntemuksia", lausunnossa muun muassa todetaan.

Aineen ei todeta aiheuttavan riippuvuutta, mutta lausunnon mukaan vaikeiden ja pelottavien kokemusten katsotaan voivan aiheuttaa mielenterveysongelmia.

MTV Uutiset uutisoi viime viikolla, kuinka suomalaiset matkustavat ulkomaille Amazonin heimojen rituaaleissaan käyttämän psykedeelin perässä. Aineen käyttöä pidetään näissä kulttuureissa pyhänä ja parantavana.

Yksi Suomessa seremonioihin osallistuneista on terveysalalla toimiva 50-vuotias suomalaisnainen Seija (nimi muutettu), joka kertoo osallistuneensa ayahuasca-seremonioihin Suomessa kahdesti. Kummallakin kerralla seremonian järjesti ayahuascaan ulkomailla perehtynyt suomalainen. Tiedossa on, että seremonioita vetävät myös ulkomailta sitä varten kutsutut henkilöt.

Internetin keskustelupalstoilla olevista viesteistä voi myös päätellä, että jotkut henkilöt myös valmistavat ja nauttivat juomaa itsekseen kotonaan, toiset enemmän, toiset vähemmän seremoniallisin tarkoitusperin.


"Hakevat apua elämän haasteisiin"

Kandidaattitutkielmassaan Suomessa järjestettyä ayahuasca-seremoniaa havainnoinut ja osallistujia haastatellut Turun yliopiston uskontotieteen opiskelija kertoo, että osallistujien kokemukset ja motiivit olivat moninaiset, mutta pääasiassa haastatellut kertoivat olevansa hakemassa apua elämän haasteisiin.

– Useilla oli ollut masennusta, jotkut tulivat uteliaina uuden kokemuksen perässä, toiset halusivat parantaa luovia taitojaan, ymmärtää itseään ja elämää paremmin, hän kuvailee.

Samaa kertoo MTV:n haastattelema Seija. Hän uskoo monien löytäneen avun.

– En missään muualla tapaa keskimäärin niin levollista ja hetkessä läsnäolevaa sakkia. Tulkintani on, että jotain siinä prosessissa tapahtuu, hän toteaa.

Seija tutustui aihepiiriin tuttaviensa kautta, ja alaa koskevasta kirjallisuudesta nainen vakuuttui aineiden oikein käytettynä olevan potentiaalinen hoitomuoto moniin vaivoihin. Seija itse kokee saaneensa siitä apua häntä vaivaan fyysiseen terveysongelmaan, johon länsimaisella lääketieteellä ei ole parannuskeinoa.

Juomaa kutsutaan "äidiksi" ja "lääkkeeksi"

Monissa aiheen tiimoilta tehdyissä haastatteluissa kävi ilmi ayahuasca-yhteisön jäsenien kiinnostus vaihtoehtoisiin ja luonnonmukaisiin hoitomuotoihin, mediaatioon ja hengellisiin harjoitteisiin.

Seremoniaa kandissaan tarkastellut uskontotieteen opiskelija kuvailee seremonian yhdistelleen monenlaisia uskonnollisia ja hengellisiä elementtejä esimerkiksi koristeluissa ja musiikissa. Musiikki oli seremoniassa tärkeässä osassa.

Itse juomaa kutsuttiin nimillä ”lääke” ja ”äiti”. Juomaa tarjoiltiin osallistujille useammassa erässä pienestä lasista, minkä yhteydessä heitä kehotettiin pohtimaan motiivejaan ja toiveitaan aineen nauttimiseen. Juomalta kehotettiinkin pyytämään toivottuja asioita.

MTV Uutisten haastattelema Seija taas korostaa juomaa käytettävän lääkkeenä.

– Ei kukaan tule vapaaehtoisesti ayahuascapiireihin käymään mielensä paskoja läpi, oksentamaan ja olemaan yön hyvinkin omissa oloissaan. Ei se mitään hupia ole. On hyvin vaikea kuvitella, että tätä lääkettä tultaisiin ottamaan huvikseen ja tarkoituksena sekoittaa pää. On kauhean vaikea kuvitella lääkkeen viihdekäyttöä.

Tulli törmää useasti kuukaudessa

Tullista kerrotaan, että se törmää DMT:tä sisältäviin kasvipohjaisiin tuotteisiin useita kertoja kuukaudessa. Kahden viime vuoden aikana aineita on tutkittu 89 näytettä, yhteensä yli kuuden kilon verran. Valmista juomaa on jäänyt kiinni yhteensä 8,5 litraa.

– Valmista juomaakin on yritetty tuoda useamman kerran, mutta useammin on kasvirouhetta, -jauhetta tai kuivia kasvin osia, kertoo Ilmari Szilvay Tullilaboratoriosta.

Myös juoman toista ainesosaa, harmiinia sisältäviä kasveja on tuotu parin viime vuoden aikana parikymmentä kertaa, yhteensä kolmen kilon edestä.

Keskusrikospoliisin laboratoriossa tutkittujen aineiden määrän on pienempi, nesteet ja kasvimateriaali yhteenlaskettuna hieman yli kilon verran viime vuonna. KRP:stä muistutetaan, ettei kaikkia pienimpiä ainemääriä lähetetä laboratorioon analysoitavaksi.

Ayahuascan raaka-aineet tulevat haastateltavien mukaan maista, joissa ne ovat laillisia. Tällaisia maita ovat muun muassa Alankomaat ja eräät Etelä-Amerikan maat.

Maan alla toimii ayahuasca-kirkko

Uskontotieteen opiskelijan todistamaan seremoniaan osallistui noin 15 henkilöä. Hän kuitenkin arvioi, että yhteisö on marginaalisuudestaan huolimatta suhteellisen eläväinen ja yhteisöllinen. Seremonioihin itse osallistuneen Seijan mukaan taas ilmiö kasvaa, ja joissain seremonioissa on hänen mukaansa useita kymmeniä osallistujia.

– Uskon, että sadat suomalaiset ovat tutustuneet ayahuascaan Suomessa, minkä päälle tulevat ulkomailla käyneet, hän toteaa.

Seijan mukaan Suomessa on perustettu jopa maan alla toimiva ayahuasca-kirkko.

– Seremoniat leviävät kuin kulovalkea, hän kuvailee puskaradion kautta leviävää tietoa seremonioista.

Toisten arvioiden mukaan piirit ovat kuitenkin pienehköt.

Haastateltavan nimi muutettu.

Tarkennus 27. helmikuuta 2017: DMT on arvioitu käräjäoikeudessa erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi. MTV Uutisten tiedossa ei ole asian arvioinnin menneen hovi- tai korkeimpaan oikeuteen asti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja