Paraguayn palon syyksi epäillään kaasuräjähdystä

Paraguayssa jatketaan edelleen rajun ostoskeskuspalon uhrien etsintöjä. Ostoskeskuksen omistaja on saanee syytteen henkirikoksesta.

Paraguayn ostoskeskuspalon tutkijat ovat tänään etsineet todisteita siitä, olivatko vartijat estäneet ihmisiä pääsemästä ulos palavasta rakennuksesta.

Kauppakeskuksen omistajan kerrotaan määränneen vartijoita sulkemaan ovet, jotta asiakkaat eivät pääsisi pois maksamatta.

Eilisessä suurpalossa Paraguayn pääkaupungin Asuncisnin liepeillä kuoli poliisin mukaan ainakin 340 ihmistä. Lisäksi sadat loukkaantuivat.

Pelastustyöntekijät etenivät tänään raunioissa varovasti peläten rakennuksen sortuvan kokonaan.

Silminnäkijät kertoivat ihmisten paenneen kauppojen ikkunoista, kun vartijat olivat lukinneet kauppakeskuksen varauloskäynnit.

Juan Moringo, 23, kertoi, että hänen maksaessa ostoksiaan tuli oli jo levinnyt joka puolelle.

- Kuin ihmeen kautta pääsin ulos, ennen kuin he sulkivat ovet. Sen jälkeen kukaan ei enää päässyt ulos.

Toisen asteen palovammoja saanut Patricia Benitez, 17, kertoi että vartijat sulkivat oven hänen nenänsä edestä. Benitez ja hänen parivuotias sukulaislapsensa Giovanna pääsivät ulos, kun ulkopuolella olleet ihmiset rikkoivat kauppakeskuksen lasiovet.

Turmaa tutkiva syyttäjä Edgar Sanchez sanoi, että ostoskeskuksen omistaja Juan Pio Paiva saa syytteen henkirikoksesta, sillä hän oli käskenyt lukita ovet. Paiva on kiistänyt antaneensa moista määräystä.

- Yrityksellä on vakuutus vandalismia vastaan. Vartijoiden olisi järjetöntä sulkea ovet ja jäädä sisälle, Paiva sanoi lehdistötilaisuudessa.

Poliisi on pidättänyt keskuksen kolme omistajaa ja kolme vartijaa.

Palo levisi nopeasti

Palo sai ilmeisesti alkunsa ostoskeskuksen osasta, jossa oli kahviloita ja ravintoloita. Palomiehet epäilevät palon syyksi nestekaasusäiliön räjähdystä.

Tuli levisi nopeasti sen jälkeen, kun puusta ja alumiinista tehty keskuksen katto syttyi tuleen.

Pelastusviranomaisten mukaan monet olisivat selvinneet, jos olisivat päässeet ajoissa ulos.

Sairaaloiden lisäksi loukkaantuneita ja kuolleita siirrettiin sairaaloiden täytyttyä myös kirkkoihin, urheilutiloihin ja yökerhoihin.

Presidentti Nicanor Duarte vieraili eilen turmapaikalla sisäministeri Orlando Fiorotton kanssa.

Paraguayhin on julistettu kolmen päivän suruaika.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 02.08.2004)

Lue myös:

    Uusimmat