Mainos

Paperittomien terveyspalvelut jakavat päättäjien mielipiteitä: "Ei tule onnistumaan, jos täällä aletaan hoitaa koko maailman asioita"

8:23

Ehdotus paperittomien sosiaali- ja terveyspalveluista jakaa voimakkaasti helsinkiläispäättäjien mielipiteitä.

Helsingin kaupunginhallitus esittää tänään kokoontuvalle valtuustolle, että Helsinki tarjoaisi jatkossa välttämättömät sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille paperittomille. Tällä hetkellä palvelua tarjotaan vain raskaana oleville naisille sekä lapsille.

Jos ehdotus toteutuu, paperittomat pääsisivät esimerkiksi rokotusten ja mielenterveyspalveluiden piiriin. Tällä hetkellä paperittomilla on mahdollisuus näihin palveluihin omalla kustannuksellaan.

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Mika Raatikainen torjuu ehdotuksen jyrkästi. Hänen mielestään paperittomat pitäisi palauttaa lähtömaihinsa.

– Kyse on laittomasti maassa oleskelevista henkilöistä. Ei tule onnistumaan, jos täällä aletaan hoitaa koko maailman asioita. Autetaan ihmisiä heidän lähtöalueillaan, jolloin samalla rahalla saadaan paljon enemmän. Jos tällaista jatketaan, se tulee olemaan merkittävä vetovoimatekijä. Sitä paitsi laki vaatii jo nyt kiireellisen hoidon antamisen, Raatikainen sanoo.

Apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) ei usko terveydenhoidon houkuttelevan Suomeen lisää paperittomia tai turvapaikanhakijoita.

– Viime aikoina on tullut paljon kielteisiä turvapaikkapäätöksiä eikä kaikkia ihmisiä voi pakolla palauttaa. On paljon ihmisiä, joilla on painavia syitä olla palaamatta kotimaahansa. Näissä ihmisissä ei ole mitään kadehtimista, koska tällä hetkellä ei ole minkäänlaista sosiaaliturvaa. Hoidon ja kustannusten kannalta on järkevää hoitaa sairauksia jo akuuttivaiheessa, Razmyar perustelee.

Razmyarin mukaan Suomi sijoittuu tällä hetkellä maailmalla keskikastiin siinä, millaisia palveluja paperittomille tarjotaan.

– Mikään tilasto tai tutkimus ei tue sitä, että meillä olisi tässä asiassa mitään erityistä vetovoimatekijää.

Raatikainen katsoo, että hänen tehtävänsä kaupunginvaltuutettuna on ajaa helsinkiläisten veronmaksajien etua.

– Siihen ei kuulu se, että alkaisin heikentää helsinkiläisten saamaa hoitoa. Ei voida rasittaa jo ennestään kuormittuneita sosiaali- ja terveyspalveluita ihmisillä, joilla ei ole edes laillista oikeutta oleskella Suomessa.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.