Mainos

Paperilakon ratkaisu huomiseen

Paperiteollisuuden lakon ratkaisu siirtyy huomiseen. Metsäteollisuus hyväksyi illalla valtakunnansovittelijan tänään jättämän sovintoesityksen. SAK:laisen Paperiliiton liittotoimikunta puolestaan esittää huomenna liittovaltuustolle sopimuksen hyväksymistä. Lopullinen ratkaisu lakon suhteen saadaan huomiseen kello 12 mennessä.

Paperiliitto

Valtakunnansovittelijan esityksessä ensimmäisen vuoden palkankorotusten kustannusvaikutus olisi runsaat 3,5 prosenttia. Toisen ja kolmannen vuoden korotukset jätettäisiin vielä auki.

Osapuolille jäisi mahdollisuus irtisanoutua myöhemmin sopimuksesta, elleivät ne pääse yksimielisyyteen jälkimmäisten vuosien korotuksista.

Yöllä keskeytettyjä neuvotteluja jatkettiin tänään aamupäivällä. Sovintoesitys jätettiin hieman ennen kello 13:ta. Neuvotteluja on käyty sunnuntaista lähtien kertomatta tarkemmin niiden etenemisestä tiedotusvälineille. Niukalla tiedottamisella on haluttu turvata neuvottelijoille työrauha.

Viime tiistaina alkaneen työtaistelun piiriin kuuluu lähes 30 000 työntekijää. Lakon on arvioitu aiheuttavan viikossa jopa miljardin markan tappiot. Se on tällä viikolla pysäyttämässä laajalti myös sahateollisuutta ja metsien puunkorjuuta. Myös muu teollisuus ja kuljetusala kärsivät lakon seurausvaikutuksista.

Lakko alkoi viime tiistaina, kun valtakunnansovittelija katsoi, ettei sovintoesityksen antaminen ollut mahdollista osapuolten suurten erimielisyyksien vuoksi. Neuvotteluja on käyty noin viisi kuukautta. Erimielisyydet ovat koskeneet palkka- ja työaikavaatimusten ohella alan vanhoja riidanaiheita, kuten ulkopuolisen työvoiman käyttöä ja työntekijöiden lomautusturvaa. Neuvottelupöydällä ovat olleet auki myös tulos- ja voittopalkkauksen pelisäännöt.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.