Mainos

Paperialalle sovintoesitys

Viikko sitten alkaneeseen paperiteollisuuden lakkoon on jätetty sovintoesitys. Valtakunnansovittelija Juhani Salonius odottaa työriidan osapuolten vastauksia tänään kello 16.30.

Valtakunnansovittelija toivoo neuvotteluille työrauhaa.

Paperiteollisuuden lakon sovinnonhaku on jatkunut tänä aamuna valtakunnan sovittelijan luona.
Koko eilisen kestäneet sovittelut lopetettiin ennen puoltayötä tuloksettomina.
Neuvotteluja lakon lopettamiseksi käytiin eilisaamusta lähtien, ja niitä jatkettiin valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen johdolla illalla.

Sen enempää Salonius ja kuin työriidan osapuoletkaan eivät ole halunneet kommentoida neuvottelujen
edistymistä. SAK:laisen Paperiliiton puheenjohtaja Jarmo Lähteenmäki viipyi sovittelijan toimistossa pitkään eilisestä aamupäivästä lähtien. Myös Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Arto Tähtinen kävi Bulevardin toimistossa ainakin pariin otteeseen. Molemmat saivat kutsun palata sovittelijan puheille uudelleen illansuussa.

Lähteenmäki sai päivällä tuekseen SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalaisen , joka osallistui myös juuri ennen lakon alkua käytyyn sovunhakuun. Kiistan osapuolet tapasivat ensimmäistä kertaa lakon alkamisen jälkeen sunnuntai-iltana Saloniuksen puheilla.

Paperiliitto: Pääkonttorit jarruna


Paperiliiton mukaan sovittelua on hankaloittanut työnantajaleirin hajanaisuus, kun isot metsäkonsernit katsovat neuvottelutilannetta kukin omalta kantiltaan.
-Erimieliset suuryhtiöiden edustajat eivät neuvotteluissa pääse yksimielisyyteen mistään ratkaisusta, valitettiin Paperiliiton pääluottamusmiesten, ammattiosastojen puheenjohtajien ja työsuojeluvaltuutettujen yhteisessä kannanotossa.

Pääsihteeri Artturi Pennanen (sd.) kaipaili työnantajapuolelle kolmen metsäjätin rinnalle "neljättä osapuolta", joka katsoisi ikään kuin yläpuolelta koko valtakunnan etua. Hän ei halunnut täsmentää, mistä kysymyksistä konsernit ovat erimielisiä. Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Arto Tähtinen kiistää väitteet "viimeisen päälle vääristelynä". Hänen mukaansa työnantajapuoli tekee kaikki päätöksensä yksimielisesti.

Paperiliiton silmin nihkein väki löytyy konsernien pääkonttoreista. Metsäfirmat ovat paikallisella tasolla paljon valmiimpia neuvottelemaan ja sopimaan, arvioi liiton valtuuston puheenjohtaja ja Pietarsaaren ammattiosaston pääluottamusmies Seppo Tyni (sd.). Hän myös muistutti, että suurteollisuus on aiemmin vedonnut pienyritysten selviämiseen torjuessaan Paperiliiton esityksiä. Nyt nämä paperinjalostusalan yritykset ovat käytännössä jo kaikki uusien sopimusten piirissä.

Ay-toimijoiden mukaan tämä todistaa Paperiliiton esitysten olevan realistisia. Kannanoton mukaan sopimukset ainekset ovat pitkälti koossa mm. ulkopuolisen työvoiman käytön osalta. Noin 300 Paperiliiton ay-aktiivia oli koolla Helsingissä maanantaina keskustelemassa tilanteesta. Luottamusmiehet kertoivat lakon sujuneen rauhallisesti ja asiallisesti. Paikallisia hengennostatustilaisuuksia järjestetään tiistaista alkaen eri puolilla maata.

Tukea myös Saksasta ja Ranskasta


Paperiliitto on saanut ulkomailta tukea myös Saksan ja Ranskan paperityöläisiltä. Jo aiemmin Ruotsin paperityöläiset lupasivat, etteivät he toimita Suomesta sinne siirtyviä suomalaiskonsernien tilauksia. Paperiliitto on varannut lakkoavustuksiin lakon ensimmäiselle, ensi sunnuntaina päättyvälle vajaan kahden viikon jaksolle 23 miljoonaa markkaa.

Sen jälkeen avustuksia maksetaan 14 miljoonaa markkaa viikossa. Kukin paperityöläinen saa lakkoavustusta 70 markkaa päivässä, mikäli lakko jatkuu pidempään. Lakon jatkuminen yli pääsiäisen tietäisi melkoisia pyhätyökorvausten menetyksiä. Vajaa kolmannes Paperiliiton jäsenistä tekee normaalisti töitä myös pääsiäispyhinä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.