Panu Rajala: Tällainen oli suhteeni Katri Helenaan ja muihin elämäni naisiin

Panu Rajalan elämään on mahtunut useita merkittäviä naisia. Kirjailija kuvaili Studio55.fille heistä tärkeimpiä ja mieleen painuneimpia.

Oma äiti

Ensimmäiseksi tulee tietysti äitini, Saga Göta Fransiska Nilsén. Hän oli Hangon tyttöjä, norjalaista merenkulkijasukua.

Äiti oli ruotsalaisen runouden ystävä, itsekin riimittelijä. Ihmisenä hän oli hyvin lämminsydäminen ja rakastava nainen. Äiti antoi varmaan ihan klassisesti mallin tuleville yrityksilleni.

Opiskeluaikainen ihastus

Olin opiskelijana ihastunut tummasilmäiseen Tarjaan. Hän kuitenkin lähti PanAmin lentoemännäksi, jäi sille tielle ja meni lopulta naimisiin New Yorkissa. Petollista.

Toiveikas seurustelu

Näyttelijä Tiia Lousteen kanssa seurustelimme iloisesti ja toiveikkaasti. Hän oli pulppuilevan kiva nainen, mutta tällä kertaa minä taisin rakastua toiseen.

Ensimmäinen vaimo Elina

Elina Ylivakeri ilmestyi tielleni, ensin Hämeenkyröön Amerikan mallivuosiensa jälkeen, sitten tänne Helsinkiin opiskelemaan oikeustiedettä. Ja sitten oppaaksi New Yorkiin, kun matkasimme Rauni Mollbergin kanssa tutkimaan sikäläistä elokuvamaailmaa.

Siitä alkoi yhteinen tiemme: avioliitto, kolme lasta, muutto Hämeenkyröön ja huikean onnellisia vuosia, kunnes rintasyöpä iski Elinaan ja hän kuoli vuonna 1988.

Katri Helena

Kerran näin Katri Helenan haastattelun televisiossa, Hermusen ohjelmassa vuonna 1992. Ajattelin, että meillä voisi olla jotain yhteistä. Kummankin puoliso kuollut, ja kummallakin oli kolme lasta.

Kirjoitin pienen kirjeen, Katri kutsui käymään, ja pikavauhtia parin viikon päästä olimme kihloissa. Menimme naimisiin, rakensimme talon Hämeenkyröön entisen kotini rantamaille, uskoimme ja toivoimme – kunnes yhteisyys alkoi rakoilla ja liitto päättyi eroon 2004.

Mutta pääasiassa minulla on hyvät muistot vahvoista erilaisuuksistamme huolimatta.

Nykyinen rakkaus Marja

Marjan kanssa solmin kolmannen, onnellisen avioliittoni. Hän on tyttö vastarannalta, jonne soutelin joskus joutessani ja ikävissäni. Vastassa oli iloinen ja lämmin opettaja huvilassaan, vapaa nainen.

Marja on ymmärtäväinen, suvaitsevainen ja viisas. Mitä enempää saatoin toivoa? Olimme tunteneet päällisin puolin vuosia, ja vähitellen ystävyys syveni rakkaudeksi. Menimme naimisiin vuonna 2007. Kuulumme yhteen, ja onni jatkuu.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

Panu Rajala pähkinänkuoressa

- Suomalainen kirjailija ja tutkija, koulutukseltaan filosofian tohtori.

- Toimi 1976–1982 Helsingin yliopiston assistenttina, 1983–1985 MTV Oy:n teatteripäällikkönä ja 1997–2001 Hiidenkivi-lehden päätoimittajana.

- Työskennellyt myös teatteriohjaajana sekä elokuvan saralla.

- Teoksia muun muassa F. E. Sillanpää vuosina 1888–1923, Enkeli Tulessa - Elinan suljetut elämät ja Unio mystica: Mika Waltarin elämä ja teokset.

Panun muistelu on julkaistu aikaisemmin lokakuussa 2010.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja