Saksan asejätti esitteli uuden panssarivaunun: Sama nimi kuin natsien tankilla – vastaveto Venäjän T-14:lle

Saksalainen puolustusteollisuuden yritys Rheinmetall on esitellyt uuden panssarivaunun, josta se toivonee perillistä myös Suomen käyttämälle, niin ikään saksalaisvalmisteiselle Leopard 2 -panssarille.

Rheinmetallin uusi panssarivaunu kantaa nimeä Panther KF51. Selvää lienee, että jos yhtiö saa vaunusta tilauksia, putoaa KF51-kirjainnumeroyhdistelmä varsin nopeasti pois arkikäytöstä.

Pantherin nimi on herättänyt huomiota, sillä Natsi-Saksan yksi tunnetuimmista panssarivaunuista oli myös nimeltään Panther, joka yhdessä Saksan Tigerin, Yhdysvaltain Shermanin ja Venäjän T-34:n kanssa ovat toisen maailmansodan tunnetuimmat tankit.

Natsi-Saksan Panther oli palveluksessa vuodet 1943–1945 ja teknisistä lastentaudeistaan huolimatta sitä pidetään yhtenä toisen maailmansodan parhaista panssarivaunuista.

Panther-tankki ja saksalaisia sotilaita 1944 AOP
Natsi-Saksan Panther-panssarivaunu. Kuva vuodelta 1944.

Saksa on toisesta maailmansodasta lähtien nimennyt panssarikalustonsa pitkälti eläinten, varsinkin kissaeläinten mukaan. Listalta löytyy Leopardin, Tigerin ja Pantherin lisäksi esimerkiksi Lynx (ilves), Nashorn (sarvikuono) ja Marder (näätä).

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Mainosvideolla Rheinmetall esittelee Panther-tankin.

Lataajan korvaa venäläistyyliin automaatti

Rheinmetall mainostaa tulevaisuuden Pantherin perustuvan "radikaalisti uudenlaiseen konseptiin", joskin ulkoisesti se muistuttaa huomattavan paljon esimerkiksi Leopard 2A6:sta, joita Suomella on käytössään satakunta kappaletta.

Leopard 2 on saksalaisen aseteollisuuden myyntimenestyksiä, sillä vaunuja on Suomen lisäksi ostettu myös esimerkiksi Turkkiin, Espanjaan ja Sveitsiin.

Mallia Pantheriin on otettu myös niin ikään Rheinmetallin suunnittelemasta Lynx-rynnäkkövaunusta, joka esiteltiin vuonna 2015, kirjoittaa saksalainen Stern-lehti.

Stern pitää Pantheria vastavetona Venäjän T-14 Armata -vaunulle, joka paraatiesiintymisistään huolimatta ei ole vielä Kremlin vakinaisessa palveluksessa. Myös Natsi-Saksan Panther oli käytännössä vastine venäläiselle vaunulle, sillä T-34-tankin suorituskyky oli ikävä yllätys saksalaisille.

Toisaalta uusi Panther on myös kilpailija Saksan ja Ranskan yhdessä työstämälle MGCS-tankkiprojektille, josta tosin ei ole vielä tullut valmista. 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Panssariasiantuntija kertoo yksityiskohtaiseksi, miksi kuolettava ominaisuus pamauttaa venäläisten panssarivaunujen tornit ilmaan 4:27
Panssariasiantuntija kertoo yksityiskohtaiseksi, miksi kuolettava ominaisuus pamauttaa venäläisten panssarivaunujen tornit ilmaan.

Aselaatikossa 130-millinen tykki ja itsemurhadrone

Merkittävin uudistus suurimpaan osaan tällä hetkellä käytössä olevista panssarivaunuista on se, että tankki on suunniteltu kolmelle miehistönjäsenelle.

Suurimmassa osassa nykypanssareita on neljä miehistönjäsentä: Komentaja, ampuja, kuljettaja ja lataaja. Merkittävä poikkeus ovat venäläisvaunut, joissa lataajan on korvannut automaatti.

Pantherissa komentaja ja ampuja on sijoitettu torniin, kun taas kuljettajan työpiste löytyy rungosta, jossa on myös neljäs paikka esimerkiksi lennokkien ohjaajalle tai pataljoonan komentajalle.

Panther on aseistettu 130-millisellä tykillä, johon venäläiseen tyyliin ammuksia työntää automaattilataaja. 

Markkinointipuheen mukaan 130-millisellä kanuunan tehokas kantama on 50 prosenttia suurempi kuin 120-millisellä tykillä, jota esimerkiksi Leopard 2 käyttää. Rheinmetall ei kuitenkaan suoraan viittaa juuri Leopard 2:n tykkiin, eivätkä 120-milliset tykit suinkaan ole yhdenvertaisia keskenään.

Leopard 2A6 tankkeja sotaharjoituksissa kesäkuussa 2018.
Leopard 2A6-tankkeja.

Tykin lisäksi vaunu on aseistettu 12,7-millisellä konekiväärillä. Tankista käsin voidaan myös ohjata itsemurhalennokkia, jolla on mahdollista iskeä kohteisiin, jotka eivät ole näköyhteyden päässä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Tuotantoon vai ei?

Ukraina on onnistunut länsiarvioiden mukaan tuhoamaan vähintään satoja, oman ilmoituksensa mukaan pitkälti yli 1000 venäläistä panssarivaunua. Pantherin pyrkii pitämään toimintakunnossa aktiivinen, reaktiivinen ja passiivinen suojaus.

Vaunussa on myös järjestelmä, joka on suunniteltu pysäyttämään kattohyökkäykset, kuten Javelin-panssarintorjuntaohjukset, jotka kiertävät tankkien vahvat etupanssarit ja iskevät ylhäältä alas.

Kaikki tämä tarkoittaa noin 59 tonnin painoa. Vertailun vuoksi Leopard 2A6 painaa 62 tonnia, kun taas Venäjän T-90, joka on Kremlin kehittynein aktiivipalveluksessa oleva vaunu, on selvästi kevyempi 46 tonnin painollaan.

Panther esiteltiin aseteollisuuden Eurosatory 2022 -messuilla. Nähtäväksi jää, siirtyykö panssarivaunu tilausten myötä massatuotantoon vai jääkö se kuriositeetiksi.

Horneteja, panssarivaunuja ja haupitseja – tällaista kalustoa puolustusvoimat esitteli lippujuhlan paraatissa 5:04
Horneteja, panssarivaunuja ja haupitseja – tällaista kalustoa Puolustusvoimat esitteli lippujuhlan paraatissa.

Lue myös:

    Uusimmat