Pankkien tilanteen odotetaan nousevan esille perjantaina Brysselissä

EU-maiden poliittiset johtajat jatkavat kokoontumistaan Brysselissä. Käsittelyssä ovat perjantaina strategiset linjaukset euroalueen talouspolitiikasta.

Kokouksessa on määrä kuulla muun muassa Euroopan keskuspankin pääjohtajaa Christine Lagardea. Kyse on niin sanotusta eurohuippukokouksesta, mutta paikalla ovat tällä kertaa EU-maiden poliittiset johtajat euroaluetta laajemmin.

Suomea edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.).

Kolme pankkia on romahtanut Yhdysvalloissa lyhyessä ajassa, ja sunnuntai-iltana Euroopassa kuultiin kriisipankki Credit Suissen myynnistä sveitsiläiselle UBS-pankille. Pankkien tilanteen odotetaan nousevan yhdeksi aiheeksi kokouksen keskusteluissa.

Pääministeri Sanna Marinin haastattelu Brysselissä 9:35
Pääministeri Sanna Marinin haastattelu Brysselissä.

Mitä kokoukselta odotetaan?

Eurohuippukokouksen on määrä päättyä yhteiseen lausuntoon, jonka viesti on STT:n näkemässä luonnoksessa kiteytetty kolmeen kohtaan.

Ensin todetaan, että muun muassa korkeasta inflaatiosta ja energian hinnoista huolimatta tähän vuoteen päädyttiin odotettua paremmassa taloustilanteessa.

Toinen kohta käsittelee niin sanottua talouden ohjauskehystä. Kyse on siitä, että velkakestävyys halutaan jatkossa taata kansallisesti räätälöidyillä suunnitelmilla, vaikka EU:n yhteisiä sääntöjä 60 prosentin velan suhteesta bruttokansantuotteeseen ja maksimissaan kolmen prosentin budjettialijäämästä ei heitetä roskakoriin.

Kolmas kohta käsittelee pääomamarkkina- ja pankkiunioneja.

Lausuntoluonnoksessa sekä poliitikkoja että markkinaosapuolia eri puolilla unionia kehotetaan edistämään pääomamarkkinaunionia. Haluna on, että pääomalle olisi todelliset yhteismarkkinat EU:ssa, mikä vauhdittaisi investointeja.

Paperissa kehotetaan myös viimeistelemään pankkiunioni. Se perustettiin vuonna 2014 finanssikriisin jälkimainingeissa yhdentämään EU-alueen pankkijärjestelmää ja lisäämään rahoitusalan sääntelyä ja valvontaa.

Lue myös:

    Uusimmat