Pankin kysely paljastaa, millainen on suomalaisen ihanneauto – miehillä ja naisilla näkemyseroja

Tunnetko autosi päästöt? Laskuri auttaa selvittämään 8:09
Tunnetko autosi päästöt? Viime syksynä esitelty laskuri helpottaa päästöjen selvittämistä.

Poikkeuksellisesta keväästä huolimatta autokuume tekee tuloaan monessa huushollissa. Tutkimusyhtiö Kantarin huhtikuun lopussa tekemän kyselytutkimuksen mukaan vain viisi prosenttia auton hankkimista harkinneista suomalaisista oli päättänyt lykätä kauppoja.

Suomalaiset autonostajat arvostavat kaikkein eniten auton taloudellisuutta. Tämä selviää S-Pankin Kantarilla teettämästä autokyselystä, jossa vastaajia pyydettiin nimeämään auton tärkeimmät ominaisuudet.

Taloudellisen järkevyyden nimesi tärkeimmäksi ominaisuudeksi 70 prosenttia vastaajista. Seuraavaksi eniten arvostettiin turvallisuutta (56 %) ja helppoa ajettavuutta (43 %). Parisenkymmentä prosenttia oli sitä mieltä, että auton on oltava hyvännäköinen. Suurin piirtein yhtä moni piti tärkeänä, että auto on tietyn merkkinen.

– Auton ostajina suomalaiset ovat järkikansaa. Toisaalta tulokset antavat aihetta pohtia, pidämmekö itseämme järkiperäisempinä kuin todellisuudessa olemme. Kahvipöytäkeskusteluissa kuitenkin moni meistä hehkuttaa silmää hivelevää auton ulkonäköä. Ja auton merkilläkin on väliä, miettii S-Pankin lainojen kehityspäällikkö Päivi Huttunen.

Vastauksissa on jonkin verran eroja miesten ja naisten välillä. Naiset arvioivat turvallisuuden ja ajamisen helppouden tärkeämmäksi kuin miehet. Miehistä vain viisi prosenttia arvosti pysäköinnin helppoutta, kun taas naisista näin vastasi joka viides.

Kulut eivät aina jakaudu tasaisesti pariskunnan välillä

Auton hankinta ja ylläpito voi olla yllättävänkin kallista. Kyseessä on usein asunnon jälkeen pariskunnan suurin yksittäinen hankinta.

65 prosenttia puolison kanssa yhdessä asuvista vastaajista tekee auton hankintaan liittyvät päätökset, kuten ostopäätöksen ja auton valinnan, yhdessä puolison kanssa. Noin neljännes ilmoitti tekevänsä kaikki autoon liittyvät päätökset itse.

Autoilusta aiheutuvat kustannukset eivät jakaudu yhtä tasan pariskuntien kesken. Reilu puolet, 57 prosenttia, jakaa autoilusta aiheutuvia kustannuksia puolison kanssa. Yli kolmasosa vastaajista sanoo maksavansa itse kaikki kulut – toisaalta alle kymmenesosa on sitä mieltä, että puoliso maksaa kaikki kustannukset. Suurin osa (84 %) pitää kulujen jakautumista kuitenkin oikeudenmukaisena.

S-Pankin Huttunen muistuttaa, että siinä missä asuntolainankin kohdalla, olisi myös autoiluun liittyvistä menoista hyvä keskustella puolison kanssa ja jakaa kulut siten, että molemmat ovat tyytyväisiä.

Kolmasosa nuorista harkinnut autoilun vähentämistä

Autokyselyyn vastanneista viidennes on harkinnut autoilun vähentämistä tai lopettamista kuluneen vuoden aikana. Alle 30-vuotiaista vastaajista vähentämistä oli harkinnut lähes joka kolmas. Yleisimpänä syynä vähentämiselle pidetään auton käytöstä aiheutuvia kustannuksia sekä ympäristösyitä.

Kaikista vastaajista kuusi prosenttia piti tärkeänä, että auto on sähköauto tai hybridi. Pääkaupunkiseudulla, missä latauspisteitä on paremmin saatavilla, näin ajatteli selvästi useampi (12 %).

Lähde: S-Pankki

Lue myös:

    Uusimmat