Paniikkihäiriöitä, hengenahdistusta – henkisen väkivallan aiheuttamista tuhoista on mahdollista toipua

Henkistä alistamista ja manipulointia vuosia kokenut ei välttämättä tunne omia rajojaan tai osaa pitää niistä kiinni. Henkisestä väkivallasta toipumisessa vertaisryhmän, vertaisten ja läheisten tuki on tärkeää.

Hikoiluttaa. Pelottaa, ahdistaa. Sydän hakkaa.

Vaikka pahuus on jo ohi, oireet jatkuvat edelleen.

Henkinen väkivalta ei vaikuta vain ajatteluun tai mieleen; se aiheuttaa fyysisiä reaktioita. Henkistä väkivaltaa sisältäneen suhteen jälkeen ihminen voi kokea takaumia. Hän herää yöllä painajaiseen, kammottavaan pelkoon tai stressireaktioon.

– Väkivallan tekijän näkeminen esimerkiksi suhteen päättymisen jälkeen voi laukaista traumaattisen stressireaktion, kuten pahoinvointia, paniikkihäiriöitä, ahdistuneisuutta tai pakoreaktion, Elina Nikulainen, Naisten Linjan toiminnanjohtaja, sanoo.

Naisten Linja on tarkoitettu kaikenikäisille väkivaltaa kokeneille tai väkivallasta huolestuneille naisille ja naiseksi itsensä määrittäville.

Kun luottamus on mennyt

”Sinusta ei ole mihinkään. Olet pohjasakkaa.  Miten onnistuit tämänkin pilaamaan!

Vannon, että joskus vielä lyön sinua niin, ettet enää nouse.”

Manipulointia, uhkailua, usein kumppanin taholta. Sen, jota pitäisi tässä maailmassa rakastaa kaikkein eniten.

Henkinen väkivalta vie kyvyn luottaa. Myös avun hakeminen voi nujerrettuna ja pelokkaana tuntua liian vaikealta. Henkistä alistamista ja manipulointia vuosia kokenut ei välttämättä tunne omia rajojaan tai osaa pitää niistä kiinni. 

Kun on vuosia kuullut olevansa typerys ja tekevänsä kaiken väärin, ihminen ei välttämättä osaa tulkita omia tunteitaan, halujaan ja toiveitaan.

Henkisen väkivallan aiheuttamia ongelmia

  • Minäkuva vääristyy
  • Kyky tulkita omia tunteitaan vaikeutuu
  • Kyky tietää omat rajansa ja pitää niistä kiinni vaikeutuu
  • Kehon ja mielen yhteys heikkenee
  • Kokonaisvaltainen kehonhallinta heikkenee
  • Paniikkihäiriöitä, hengenahdistusta
  • Traumaattinen stressi

– Henkisen väkivallat seuraukset vaikeuttavat helposti toisen ihmisen lähelle päästämistä, avoimena olemista ja sitä kautta intiimiyden ja lempeän, kunnioittavan rakkauden luomista.

Henkinen väkivalta muuttaa sen, miten ihminen näkee itsensä ja maailman ympärillään. Perheessä tapahtuva väkivalta vaikuttaa myös esimerkiksi lapsiin ja heidän minäkuvaansa. 

Vuosikausien väkivallasta voi seurata traumaattista stressiä, joka aiheuttaa jatkuvaa uhan ja pelon kokemusta. Pelko ilmenee esimerkiksi hikoiluna, tihentyneenä sydämenlyönteinä, pahoinvointina, paniikkihäiriöinä ja ahdistuksena. Traumaattinen stressi voi johtaa myös niin sanottuun puuduttamiseen: väkivallan uhri irrottaa itsensä tilanteesta henkisesti, koska kokonaisvaltainen paikalla oleminen on liian tuskallista.

Toivoa on aina

Henkisestä väkivallasta voi kuitenkin toipua. Toipumisessa vertaisryhmän, vertaisten ja läheisten tuki on tärkeää.

– Oma tarina tulee voida jakaa turvallisessa ympäristössä, jossa se otetaan vastaan lämmöllä ja myötätunnolla ilman pelkoa vähätellyksi tulemisesta. Monet saavat kokemustensa työstämiseen ja luottamuksen uudelleenrakentamiseen apua myös kirjallisuuden ja taiteen kautta. Useille myös yksilöterapia auttaa kokemuksien käsittelyssä, Nikulainen kuvaa.

– Myös henkisen väkivallan seurauksena kokemus omasta kehosta, sen kuuntelu, rakkaus ja lämpö itseään kohtaan kokonaisena kaipaavat vahvistusta, jossa esimerkiksi jooga tai muut fyysiset harrastukset voivat olla suureksi avuksi.

Tärkeää on myös harjoitella myötätuntoa omaa itseä kohtaan: en ole arvoton tai tyhmä, vaikka olin suhteessa, joka nyt hävettää. 

– Kuuntele itseäsi tarkkaan, ole lempeä ja armollinen itsellesi. Ympäröi itsesi ihmisillä, joiden kanssa sinun on turvallinen olla, ja asioilla jotka tuottavat iloa ja nautintoa! Naisten Linjan pitkä työ naisten kanssa on osoittanut että kaikkein rankimmistakin kokemuksista on mahdollista toipua. Toivoa on aina.


Osittainen lähde: Vakivaltaobservatorio.fi

Lue myös:

    Uusimmat