Mainos

Palvelutyönantajat: Työlle neljän miljardin veroale

Palvelutyönantajat katsoo, että hallituksen olisi käytettävä ensi vuoden veronkevennysvara kokonaan työn verotuksen keventämiseen. Palkkaverotusta ja työnantajamaksuja tulisi alentaa runsaat neljä miljardia markkaa.

PT:n mukaan ns. verokiilan eli työn hinnan ja käteen jäävän tulon erotuksen kaventaminen on paras keino varmistaa, että työttömyys jatkaa laskuaan ja yksityiset palvelut pystyvät työllistämään odotusten mukaisesti. Tähän verotuksen rakenteelliseen uudistukseen olisi nyt hyvä tilaisuus, kun verotulot ovat kovassa nousussa.
-Talouspolitiikan keskeisenä tavoitteena tulee olla työnteon kannustaminen kaikissa tuloluokissa. Tuloverojen ja työnantajamaksujen alentaminen helpottaa myös tulevan syksyn palkkaneuvotteluja, toimitusjohtaja Arto Ojala muistuttaa. Tuloveroasteikkoihin esitetään kolmen prosentin inflaatiotarkistusta kaikissa tuloluokissa. Lisäksi asteikon prosentteja tulisi laskea kautta linjan vähintään 0,5 prosenttiyksikköä. Muutokset vähentäisivät verotuloja 2,5 miljardia. PT:n mukaan todelliset kustannukset jäisivät kuitenkin puoleen, kun työllisyys kohenisi ja käytettävissä olevat tulot kasvaisivat.

Työnantajan kansaneläkemaksuihin ehdotetaan kaikkiin tuloluokkiin 0,7 prosenttiyksikön alennusta. Maksusta on luovuttava asteittain kokonaan, koska kansaneläke on perusturvaa ja tulisi rahoittaa yleisistä verovaroista, PT huomauttaa kannanotossaan. Ojala arvioi hallituksen voivan vielä kasvattaa vaalikauden verohuojennuksia luvatuista 10-11 miljardista, jos syksyllä syntyy monivuotinen maltillinen tuloratkaisu. Tuolloin olisi harkittava alennusten kohdentamista myös kulutusveroihin.

Valtiolle lisäosa työttömyysturvasta

PT vaatii hallitusta pitämään kiinni lupauksistaan, jonka mukaan se rahoittaa asteittain perusturvaa vastaavan osuuden ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta. Valtion on kasvatettava ensi vuonna maksuosuuttaan niin, että se vastaa kokonaan työttömyysturvan lapsikorotusten noin 450 miljoonan markan kustannuksista.

Lapsen syntymästä ja hoidosta aiheutuvia kuluja on tasattava nykyistä enemmän työnantajien kesken. Työnantajan on lisäksi saatava täysi korvaus vuosilomakustannuksista, joita syntyy vanhempainlomakauden aikana. Useat PT:n edustamat yksityiset palvelualat ovat naisvaltaisia aloja. Lisäksi PT toivoo muun muassa TE-keskuksiin enemmän palvelualojen asiantuntemusta ja tutkimusta vaihtoehtoisista tavoista tuottaa julkisia palveluita. Koulutusvakuutuksen kolmas vaihe tulee toteuttaa työryhmän esityksen pohjalta.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.