Palvelutaksiyrityksen autoissa järeät koronasuojaukset – tammikuussa aloitettu varautuminen maksaa nyt itsensä takaisin: "Ennakointi oli kallisarvoista"

Palvelutaksiyrityksen autoissa järeät koronasuojaukset 0:47
Pohjois-Karjalassa toimiva Palvelutaksi Veikko Ihanus on panostanut autojensa koronasuojauksiin. Kuljettajien hengityssuojaimia se ryhtyi hankkimaan varastoon jo tammikuussa.

Koronavirusepidemia on asettanut myös suomalaiset taksiyritykset tukalaan tilanteeseen. Sen lisäksi, että kyydit ovat vähentyneet ihmisten pysytellessä kodeissaan, on edelleen kyytiä tarvitsevien asiakkaiden sekä kuljettajien terveydestä huolehdittava ennennäkemättömillä tavoilla.

Pohjois-Karjalassa palvelutaksiyritystä pyörittävä Veikko Ihanus kertoo MTV Uutisille, että yrityksen seitsemään autoon, joilla ajetaan pääasiassa Kela-matkoja, sairaalasiirtoja sekä erilaisia palveluliikenteen kyytejä, on asennettu pleksilasit, joilla ohjaamo ja matkustamo on erotettu toisistaan. Suojaustoimet aloitettiin jo helmikuun alussa, jolloin etupenkit poistettiin asiakaskäytöstä. Toimenpiteet ovat paitsi kuljettajan, myös matkustajan turvana.

– Asiakkaamme ovat osin koronaviruksen riskiryhmään kuuluvia, joten suojaustoimia oli tarpeen tehdä myös heidän parhaakseen, Ihanus toteaa.

Helmikuussa yritys ryhtyi suunnittelemaan myös suojaseinärakenteita. Pleksiin päädyttiin sen työstettävyyden, läpinäkyvyyden sekä kestävyyden vuoksi. Korttien lähimaksu toimii myös pleksilasin läpi.

– Käteistä tulee käsitellä kuin viruksesta saastunutta, Ihanus toteaa ja kertoo itse pyytävänsä käteistä käyttävää asiakasta jättämään rahan takapenkille. Vaihtorahan hän ojentaa asiakkaalle pleksiin tehdystä pienestä luukusta.

– Olen entinen autokorjaamoyrittäjä ja tein kaikkiin autoihin itse sapluunat, joiden avulla suojat on leikattu autoihin, Ihanus sanoo.

"Ennakointi oli kallisarvoista"

Ihanuksen kuljettajilla käsidesi on aina kuulunut varustukseen, mutta nyt käsihygieniaan on kiinnitetty vielä tavallistakin enemmän huomiota. Kun Työterveyslaitos antoi viimeisimmät ohjeistuksensa henkilökuljetuksesta ja kuljettajien suojaamisesta, ei Ihanuksen tarvinnut muuttaa yrityksen kuljettajien ohjeistusta lainkaan, sillä kaikki toimintatavat olivat jo käytössä.

Ihanus on hankkinut hengityssuojaimia varastoon jo tammikuussa. Suojalaseja on jokaisella kuljettajalla kahdet erilaiset, minkä lisäksi kertakäyttöisiä suojakäsineitä löytyy jokaisesta autosta. Käsidesi löytyy sekä autosta että kuljettajan taskusta. Suojalaseja ja maskia käytetään esimerkiksi paarikuljetuksissa, jolloin kuljettaja joutuu lähikontaktiin asiakkaan kanssa.

– Tarvikkeiden osalta ennakointi oli kallisarvoista. Välillä oli tarjonta vähissä, mutta nyt on saatu täydennettyäkin.

Auton kaikki kosketuspinnat puhdistetaan pesuaineella ja turvavyön klipsit ja kahvat desinfioidaan jokaisen asiakkaan jälkeen. Mikäli autossa on kuljetettu henkilöä, jolla on todettu koronavirustartunta, desinfioidaan auto vetyperoksidikaasulla.

Ihanuksen mukaan yltiöpäiseen rehvakkuuteen tai välinpitämättömän huolimattomuuteen ei ole tällä hetkellä varaa kenelläkään.

– Yhteiskunta on pysäytetty kymmenien miljardien tappioilla suojaamaan ihmisten terveyttä. Se velvoittaa nyt kaikkia tekemään osuutensa huolella, Ihanus jyrähtää.

Lue myös:

    Uusimmat