Ruotsalaismediat: Koraaninpolttaja sai idean ja rahat tempaukseensa ruotsidemokraatteihin liitetyltä toimittajalta, joka sivalsi Ruotsin Nato-hakemuksen hataruutta

1:04
Näin Paludan poltti Koraanin Ruotsissa.

Tanskalais-ruotsalainen oikeistoprovokaattori Rasmus Paludanin mielenosoituksen kulut maksoi toimittaja, joka on yhdistetty oikeistolaiseen ruotsidemokraattien puolueeseen, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Mielenosoituslupahakemuksen maksun on mediatietojen mukaan maksanut toimittaja Chang Frick, joka on Nyheter idag -uutissivuston omistaja ja SD-kanava Riksin juontaja. Hän on myös mukana Ruotsin yleisradion huumoriohjelmassa, joka on vapaasti käännettynä Maahanmuuttajia ruotsalaisille.

Paludan: Koraanin poltto ei ollut oma ideani

Paludan kertoi Dagens Nyheterissä, ettei Ruotsiin matkustaminen ja Koraanin polttaminen ollut hänen oma ideansa, vaan idea oli hänen mukaansa tullut Frickiltä tai oikeistolaisen Exact24-sivuston toimittajalta.

Frick on itse kiistänyt kehottaneensa ketään Koraanin polttoon. Hän myös itse on sitä mieltä, ettei usko apunsa Paludanille sabotoineen Turkin Nato-hakemusprosessia.

– Jos minä sabotoin hakemuksen maksamalla 320 kruunun (noin 31 euroa) hallinnollisen maksun poliisille, niin silloin se on ollut alusta astikin helkkarin epävarmalla pohjalla, hän kommentoi SVT:lle.

Ruotsidemokraatit kiistävät liittyneensä tapahtuneeseen

Ruotsidemokraattien ryhmänjohtaja ja puolueen varapuheenjohtaja Henrik Vinge kiistää, että puolueella olisi mitään tekemistä mielenilmauksen tai Koraanin polton kanssa.

Paludan poltti Koraanin lauantaina Turkin suurlähetystön ulkopuolella Tukholmassa. Tämä vaikeutti entisestään Ruotsin suhdetta Turkkiin, ja Turkki on ilmaissut tapauksen syyksi olla tukematta Ruotsin Nato-hakemusta. Tapaus on aiheuttanut raivoa myös muualla islamilaisessa maailmassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja