Mainos

Palkansaajilta pirteä ennuste Suomen talouskasvulle: Kasvua tänä ja ensi vuonna

2:01

Palkansaajien tutkimuslaitos PT ennustaa, että Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,1 prosenttia ja ensi vuonna 1,3 prosenttia. Viime vuonna kasvu jäi Suomessa noin prosenttiyksikköä hitaammaksi kuin euroalueella.

PT:n mukaan kasvuero selittyy lähes kokonaan Venäjän-viennin supistumisella sekä Suomen muuta euroaluetta kireämmällä finanssipolitiikalla. Suomi on jäämässä muun EU:n tahdista edelleen, sillä koko EU:n kasvuodotus on tälle vuodelle 1,9 ja ensi vuodelle 2,1 prosenttia.

Tulevan kilpailukykysopimuksen odotetaan alentavan työvoimakustannuksia tuntuvasti jo ensi vuonna. PT näkee kuitenkin riskin, että sopimus heikentää julkisen talouden rahoitusasemaa, jolloin hallitus tarttuu lisäleikkauksiin. Silloin olisi yhä vaikeampaa saavuttaa sopimuksella tavoiteltua työllisyysvaikutusta.

PT ennakoi, että työttömyys laskee vain vähän. Tälle ja ensi vuodelle ennustetaan 9,3 prosentin työttömyysastetta. Työllisten määrä kasvaa vain muutamalla tuhannella. Inflaatio jää tänä vuonna 0,2 prosenttiin, mutta kiihtyy ensi vuonna prosenttiin.

Kilpailukykysopimus pidentää työaikaa ilman korvausta ensi vuonna, minkä takia keskituntiansiot laskevat 0,4 prosenttia. Ansiotason nousu jää 0,8 prosentin suuruisten liukumien varaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.