VM ennustaa ripeää talouskasvua – kevään kasvuennuste kaksinkertaistui

Valtiovarainministeriö tuplasi kasvuennusteensa 2:08

Valtiovarainministeriö ennustaa, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna 2,4 prosenttia. Vielä huhtikuussa ministeriö ennusti tälle vuodelle 1,2 prosentin kasvua.

Ministeriön mukaan yksityisen kulutuksen kasvu jatkuu työllisyyden kohenemisen tukemana. Ministeriön mukaan viennin kasvuedellytykset paranevat maailmanlaajuisen vientikysynnän kasvaessa ja yritysten kustannuskilpailukyvyn parantuessa. Kilpailukykysopimuksella on vaikutusta talouskasvun kiihtymiseen, arvioi valtiovarainministeriön kansantalousosaston osastopäällikkö Mikko Spolander.

– Yksikkötyökustannusten alentaminen on keskeinen tekijä taustalla. Muuten aiempiin arvioihin ei ole lisättävää, eli (kiky-sopimus) alentaa julkisen talouden rahoitusasemaa alkuvaiheessa, mutta pitkällä aikavälillä työllisyys alkaa kohentua, Spolander sanoo.

Ministeriö odottaa yksityisen kulutuksen kasvun hidastuvan ensi vuonna, koska inflaation nopeutuminen alentaa palkansaajien ostovoimaa. Vuosien 2018 ja 2019 kasvun odotetaan asettuvan 1,5 prosentin tuntumaan.

Työllisyysaste ei nouse hallituksen tavoitteeseen

Valtiovarainministeriö ennustaa työllisyysasteen nousevan talouskasvun vauhdittamana hivenen yli 70 prosenttiin vuonna 2019, kun hallituskausi päättyy. Hallituksen tavoitteeseen työllisyysaste ei ennusteen mukaan nouse, sillä hallitus asetti toissa vuonna tavoitteekseen 72 prosentin lukeman vuonna 2019.

– (Työllisyyden kasvu) riippuu kasvun rakenteesta. Talouskasvu on tuottavuuden kasvusta johtuvaa aluksi, joten työllisyys ei kehity niin suotuisasti, finanssineuvos Marja Paavonen valtiovarainministeriöstä sanoo.

Myös suurin osa muista ennustelaitoksista on nostanut kevään ja alkukesän aikana talouskasvuennusteitaan tälle vuodelle. Finanssialan kokoamien ennustetietojen suuri linja on, että mitä tuoreempi ennuste, sitä suurempaa kasvua tälle vuodelle povataan.

Suomen Pankki ennusti viime viikolla, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna 2,1 prosenttia. Finanssikonserni Nordean tuoreimman ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna peräti 3 prosenttia. 

 

Lue myös:

    Uusimmat