Mainos

Etla nostaa kasvuennustettaan

Maailmantalous vauhdittaa myös Suomen suhdanteita, kertoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla. Euroalueen ja Yhdysvaltojen talouskasvu jatkuu kohtalaista vauhtia, mutta Kiinan kasvu hidastuu hallitusti. Suurimmat riskit liittyvät Yhdysvaltojen ja euroalueen poliittisiin ratkaisuihin.

Etla ennustaa, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna 1,7 prosenttia. Vuosina 2018-2019 kasvu on 1,5-1,6 prosenttia. Etla olettaa, että vuosille 2018 ja 2019 neuvoteltavat palkkasopimukset ovat maltilliset ja tukevat kilpailukyvyn kohenemista.

Tutkimuslaitos arvioi, että viennin määrä kääntyy tänä vuonna parin prosentin nousuun kysynnän, kilpailukyvyn paranemisen ja investointien tukemana. Kasvu nopeutuu 2,5 prosenttiin vuonna 2018 ja runsaaseen 3 prosenttiin vuonna 2019.

Yksityinen kulutus kasvaa lähivuosina runsaan prosentin vuodessa. Ansiot nousevat maltillisesti, mutta työllisyyden koheneminen tukee kotitalouksien ostovoimaa. Etlan arvion mukaan työttömyysaste laskee 8,4 prosenttiin tänä vuonna. Sen jälkeen se alenee 0,3 prosenttiyksikköä vuodessa, ja vuonna 2020 päästään 7,5 prosenttiin.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.