"Paljon on kansanedustajien omantunnon vallassa" – näin professori kommentoi Mäenpään syytesuojan murtamista

2:02
Helsingin yliopiston professori Päivi Korpisaari kommentoi Juha Mäenpään tapausta.

Eduskunta äänestää tänään perussuomalaisten kansanedustajan Juha Mäenpään syytesuojan murtamisesta.

Helsingin yliopiston professori Päivi Korpisaari kommentoi tänään Uutisaamussa, että on tekijöitä sekä syytesuojan murtamisen puolesta että sitä vastaan.

Kyse on siitä, saako valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen nostaa Mäenpäätä vastaan syytteen kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Mäenpää rinnasti kesällä 2019 täysistunnossa pitämässään puheenvuorossa turvapaikanhakijat ja vieraslajit.

– On kansanedustajien tehtävä päättää siitä asiasta. Toisaalta voidaan puoltaa sitä näkökohtaa, että riippumaton tuomioistuin ratkaisee tämän asian, mutta toisaalta meillä on kuitenkin säädetty kansanedustajan immuniteetista. Siinä on paljon myös kansanedustajien omantunnon vallassa, miten he asiassa äänestävät, Korpisaari sanoo.

Kun mietitään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tuomitsemista, sen lisäksi, että kansallisen rikoslain tunnusmerkistö ja subjektiivinen syyllisyys täyttyvät, tuomitsemisen pitäisi olla myös välttämätöntä demokraattisessa yhteiskunnassa.

– Juuri tämä välttämättömyysharkinta on monesti vaikeaa, Korpisaari sanoo.

Hänen mukaansa tulevalla päätöksellä on iso merkitys sananvapaudelle ja demokratialle, koska tällä hetkellä muitakin kansanedustajia on epäiltyinä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja