Mäenpään syytesuojaa ei murreta – näin äänestys eteni: "Syyttäjä joutui pyytämään eduskunnalta lupaa, että voi tämän prosessin käynnistää"

Syytesuoja ei murtunut - Juha Mäenpään työ kansanedustajana jatkuu normaalisti 3:18
Syytesuoja ei murtunut - Juha Mäenpään työ kansanedustajana jatkuu normaalisti

Eduskunta ei myönnä valtakunnansyyttäjälle syyttämislupaa kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) vieraslajipuheista äänin 121 puolesta, 54 vastaan. Luvan myöntämiseen olisi tarvittu viisi kuudesosaa annetuista äänistä.

MTV Uutisten politiikan toimituksen esimies Eeva Lehtimäki kommentoi heti tuoreeltaan MTV Uutisten Livessä tuloksen olleen odotetunkaltainen.

– Syytesuojaa ei murreta. Melko paljon oli perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien lisäksi kokoomuksesta ja keskustasta nimiä, jotka halusivat pitää syytesuojan. Poissa oli 24 kansanedustajaa. Eivät joko halunneet ottaa kantaa tai ovat jo lähteneet kesälaitumille, Lehtimäki kommentoi.

Juha Mäenpään kansanedustajan työ jatkuu normaalisti. 

– Totta kai jatkuu. Tämä prosesi jää tähän. Mäenpää oli omassa kommentissaan hyvin krittiinen valtakunansyyttäjää kohtaan. Puhui ajatuspoliisista, kertasi Lehtimäki.

Eeva Lehtimäki tiivistää tapauksen taustat (artikkeli jatkuu videon jälkeen)

Eduskunta äänestää Juha Mäenpään syytesuojasta – Eeva Lehtimäki tiivistää tapauksen taustat ja vaiheet 3:02


Syyttäjä pyysi eduskunnalta lupaa aloittaa tutkinta

Kansanedustaja Juha Mäenpään vieraslajikommenttia on puitu nyt vuoden ajan. Eduskunnassa mitattiin tänään sitä, kuinka laaja on perustuslain kansanedustajalle suoma puheoikeus, joka antaa mahdollisuuden käydä kriittistä keskustelua eduskunnassa. Eduskunnassa käytetyt puheenvuorot nauttivat laajempaa sananvapautta kuin tavallisen kansalaisen puheet.

– Äänestyksessä mitattiin rajaa, missä kohtaa syytesuoja pitää purkaa ja sallittaisiin valtakunnansyyttäjän aloittaa tutkinta tai nostaa syyte, Lehtimäki sanoi.

Mäenpää rinnasti kesällä 2019 täysistunnossa pitämässään puheenvuorossa turvapaikanhakijat ja vieraslajit.

– Perustuslakivaliokunta suositti, että syytesuoja murretaan ja oikeusprosessi käynnistetään.

Syytesuojan murtamista vastustavat olivat sitä mieltä, että murtaminen kaventaisi sananvapautta.

– Samaan aikaan on kyse perustuslain noudattamisesta. Ihmisarvo on rikkumaton. Jos sama olisi sanottu eduskuntasalin ulkopuolella, olisi käynnistetty normaali oikeusprosessi.

– Nyt syyttäjä joutui pyytämään eduskunnalta lupaa, että voisi tämän prosessin käynnistää, Lehtimäki summasi.

Lupaa ei aamupäivän äänestyksessä tullut.

Lue myös:

    Uusimmat