PS-Mäenpään vieraslajipuheiden selvitys venyy: "Kyllä me varataan se pari kolme viikkoa"

3:26
Kohupuheesta parjattu Juha Mäenpää: En ole loukannut mitään kansanryhmää

Perussuomalaisten kansanedustajan Juha Mäenpään tilanne on esillä tänään eduskunnan perustuslakivaliokunnan kokouksessa. Valiokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan kokouksessa käydään valmistavaa keskustelua asiantuntijakuulemisten perusteella.

–  Veikkaan, että valmista ei tule vielä tänään. Kyllä me varataan se pari kolme viikkoa, hän sanoi toimittajille kokouksen alkaessa.

Valtakunnansovittelija Raija Toiviainen on pyytänyt eduskunnalta suostumusta asettaa Mäenpää syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Poliisin esitutkinnan mukaan Mäenpäätä on syytä epäillä rikoksesta, sillä hän rinnasti turvapaikanhakijat ja vieraslajit eduskunnassa viime kesäkuussa pitämässään puheessa.

Ennen kuin kansanedustajan valtiopäivillä lausuma mielipide voidaan viedä syyteharkintaan, täytyy eduskunnalta perustuslain mukaisesti pyytää syyteharkintalupa. Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on antaa näkemyksensä asioiden perustuslainmukaisuudesta sekä suhteesta kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.

Ojala-Niemelän mukaan juridiset kysymykset kilpistyvät kahteen asiaan; siihen, annetaanko syyttämislupa ja siihen, tarvitaanko eduskunnan lupa myös, jos valtakunnansovittelija päätyy syyttämättäjättämispäätökseen. Toiviaisen tulkinta on ollut, että lupa täytyy pyytää, vaikka tapauksesta tehtäisiin syyttämättäjättämispäätös.

Perustuslakivaliokunta kuuli eilen asiantuntijoita laajasti. Vielä ei ole varmaa, tarvitaanko niitä lisää. Ojala-Niemelän mukaan perustuslakivaliokunnan mietintö valmistuu aikaisintaan maaliskuun puolivälissä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.