Mainos

Paleltumisvaara: Etelässä ovat edessä talven tähän asti hyytävimmät lukemat

Siperian viima saapuu ensi viikolla eteläiseen Suomeen ja tuo tullessaan hyiset pakkaslukemat ja tuulet.

MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo, että alkavan viikon sää on kovin talvinen.

– Alkuviikko on paljon pilvisempi kuin kulunut viikko on ollut. Varsinkin huomenna maanantaina maan etelä- ja keskiosa ovat ihan umpinaisen pilvilautan alla. Etelässä voi sataa luntakin. Pohjoisessa pilvisyys vaihtelee, ja siellä voi olla aurinkoisempiakin alueita.

Lämpötila vaihtelee huomenna koko maassa 8 ja 15 pakkasasteen välillä.

– Kylmimmät lämpötilat ovat pohjoisen selkeillä alueilla. Idänpuoleinen tuuli voimistuu huomenna ja puhaltaa jo viimana koko maassa. Pakkanen on siis huomattavan purevaa.

Kaikkein kylmin ilmamassa kulkee eteläisen Suomen yli tiistain ja keskiviikon aikana.

– Pakkanen kiristyy, ja tiistai ja keskiviikko ovat myös laajalti selkeitä ja tuulisia päiviä. Päivälämpötilat ovat etelässä 17–18 pakkasastetta. Tuulen purevoittava vaikutus voi tuoda siihen jopa 10 pakkasastetta lisää. Eli varoittelen paleltumisen mahdollisuudesta.

Kaikkein kylmintä on tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

– Maan etelä- ja keskiosassa ollaan 20 ja 30 pakkasasteen välillä.

Pohjoisessa on tällä kertaa etelää lämpimämpää.

– Pohjoisessa tuuli on kääntynyt jo puhaltamaan Atlantin puolelta, ja siellä on viitisen astetta lämpimämpää kuin etelässä.

Torstaina Suomeen saapuu taas korkeapaine.

– Kirpakka pakkassää jatkuu, mutta silloin ei enää tuule niin pahasti.

Viikonlopun aikana alkaa uudestaan pilvistyä.

– Kireimmät pakkaset hellittävät ja ensi viikon alussa voidaan päästä jopa lämpöasteille etelässä. Jonkinlainen lauhtuminen sieltä näyttää etelästä olevan tulemassa, ainakin hetkellisesti.

Ilmatieteen laitokselta pakkasvaroitus

Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen purevasta pakkasesta maan etelä- ja keskiosiin. Huomisillasta keskiviikkoaamuun pakkanen voi aiheuttaa terveysongelmia riskiryhmille.

Kylmää säätä on luvassa lähipäivä muuallekin Eurooppaan, ja esimerkiksi Ranskassa on annettu varoitus erittäin kylmästä säästä. Sääpalvelu Météo-France on ennustanut, että itä- ja pohjoisosissa Ranskaa lämpötila voisi laskea -5:n ja -10 asteen välille, mutta pureva pakkanen voi tuntua iholla enimmillään jopa noin -20 asteelta. Britannian pääkaupunkiin Lontooseen on annettu varoitus lumisateista viikon alkupuolelle. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.