Siperian viima yltää ensi viikolla sittenkin Etelä-Suomeen – pakkanen voi kiristyä jopa 30 asteeseen

Siperian viima iskee tuoreiden ennusteiden mukaan ensi viikolla sittenkin Suomeen. Pakkasta purevoittaa hyinen tuuli.

MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo, että kaikkein kylmin ilmamassa menee ensi viikolla eteläisen Suomen yli – tosin hyvin korkealla.

– Tilanne on siinä mielessä jännä, että se pahin Siperian kylmyys on puolentoista kilometrin korkeudessa, mutta maan pinnalla se ei vaikuta niin voimakkaasti. Viime päivien heikkotuulisessa säässä kaikkein kylmintä on ollut juuri maan pinnalla. Ilmiötä sanotaan inversioksi. Maan pinnassa oleva ilma ei silloin pääse sekoittumaan ylöspäin, ja ilma vain jäähtyy jäähtymistään. Inversion takia myös ilmanlaatu on ollut viime päivinä monin paikoin huono.

Nyt korkeapaine on siirtymässä pois Suomen yltä ja tilanne muuttuu.

– Idänpuoleinen tuuli voimistuu. Toisaalta se tuo meille sen Siperian kylmyyden yläilmakehään, mutta maan pinta ei pääse jäähtymään samalla tavalla kuin aiemmissa tilanteissa. Silti on tosi kylmää tuulen purevoittavan vaikutuksen takia.

Viikon kylmimmät päivälämpötilat mitataan Rintaniemen mukaan tiistain ja keskiviikon korvilla.

– Päivälämpötila voi jäädä silloin etelässäkin 17–18 pakkasasteeseen. Kun siihen lisätään idänpuoleinen viima, ilma voi tuntua siltä kuin pakkasta olisi 25 astetta. Kylmässä tuulessa on olemassa myös ihan todellinen paleltumavaara.

Tiistain ja keskiviikon vastaisena yönä etelässä lämpötila voi laskea jopa 30 pakkasasteeseen.

– Katsotaan nyt, miten kylmäksi menee, mutta yölämpötilat ovat tosi alhaisia. Ensi viikko on kuitenkin tosiaan vähän erityylinen kuin tämä viikko, koska ei olla enää korkeapaineen alla. On pilvisempää ja tuulisempaa, mutta sateita ei juurikaan ole luvassa. Luvassa ei ehkä ole niin mukavaa ulkoilusäätä kuin tällä viikolla.

Rintaniemen mukaan muuallakin Suomessa on ensi viikolla ”tasaisen kylmää”.

–Tiistain, keskiviikon maissa päivälämpötila on koko maassa 15 ja 20 pakkasasteen haarukassa.

Myös jatkossa sää jatkuu ennusteiden mukaan hyvin kylmänä.

– Pitkät ennusteetkin ovat sitä mieltä, että maaliskuu voi olla paikoin jopa kylmin talvikuukausi. Koko tammikuu ja helmikuun alkupuolihan olivat aika leutoja. Eikä se ole mitenkään tavatonta. Joskus näin käy.

Ilmatieteen laitos vertaili säätä talvisodan aikaiseen

Ilmatieteen laitos on vertaillut Twitterissä ensi viikon kylmäpurkausta Talvisodan aikaiseen kylmyyteen.


Lue myös:

    Uusimmat