Mainos

Huomenna hätyytellään lounaassa hellerajoja – pohjoisessa voi sataa jopa lunta

Suomi jakaantuu huomenna sään puolesta kahteen täysin erilaiseen puoliskoon. Samaan aikaan, kun lounaassa hätyytellään hellerajoja, pohjoisessa saattaa sataa jopa lunta.

Ruotsissa tilanne on vieläkin äärimmäisempi. MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, että Ruotsin Lapissa voi tulla huomenna peräti 20 senttiä lunta. Tukholman edustalla etelässä voi puolestaan olla 30 astetta lämmintä.

– Ruotsissa on huomenna aivan mieletön kontrasti säässä. Kaakkois-Ruotsissa on mitattu jo tänään 29 astetta lämmintä, ja sama meno jatkuu Etelä- ja Keski-Ruotsissa huomenna. Lämpötila voi nousta jopa 30 asteeseen. Samaan aikaan Ruotsin Lapin yli liikkuu kohti Suomea hyvin runsaita lumisateita, ja paikoin maan pohjoisosassa voi tupruttaa lunta ensi yönä jopa 20 senttiä.

Ruotsiin lumikinokset tuova sadealue saapuu huomenna myös Suomeen, mutta muuttaa matkalla muotoaan.

– Näyttää siltä, että kun sadealue saapuu huomenna aamulla maan keski- ja pohjoisosaan, sateet voivat kyllä alkaa läntisessä Lapissa lumena tai räntänä, mutta Suomen puolella sateet ovat heikompia kuin Ruotsin puolella. Iltapäivän mittaan sateet muuttuvat kaikkialla vetisemmiksi.

Sää on Mäntykannaksen mukaan huomenna Keski- ja Pohjois-Suomen sateisilla alueilla hyvin kolea, ja lämpötila jää lähemmäs viittä astetta. Samaan aikaan lounaaseen virtaa eteläisen Ruotsin lämmintä ilmaa.

– Ahvenanmaalla, Turussa ja Lounais-Suomessa ylimmät lukemat ovat ehkä yli 20 asteessa. Aika pienestä on kiinni, että päästäänkö jopa hellelukemiin. Periaatteessa ilmamassa on helteistä Etelä- ja Länsi-Suomen yllä, mutta tuuli ja runsaampi pilvisyys verottavat lämpötiloja. Pääkaupunkiseudulla lämpötila jää 15 ja 20 asteen välille.

Ensi viikolla sää kylmenee tuntuvasti

Näillä näkymin lounaan huominen lämpö jää lyhytaikaiseksi iloksi.

– Ensi viikolla kylmenee tuntuvasti koki maassa. Tuulet kääntyvät puhaltamaan maanantaina matalapaineen jälkipuolella pohjoisen puolelta. Vielä maanantaina etelässä on ihan kesäistä lämpöä, lähes 20:ta astetta, mutta pohjoisessa tulee jo lumi- tai räntäkuuroja.

Ensi viikon jatko näyttää epävakaiselta ja kylmältä koko maassa.

– Suomen yli itään liikkuu mahdollisesti useampikin sadealue, mutta kaiketi kuulumme koko ajan kylmän ilmamassan piiriin. Pohjoisessa osa sateista voi tulla lumena tai räntänä, etelässä tulee sentään vain vettä. Mutta eipä näy kovin kesäisiä lukemia. Voi olla, että ensi viikolla jäädään koko maassa pitkälti alle 15 asteeseen, Mäntykannas toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja