Säässä tapahtuu merkittävä käänne – "Lämpenee jopa 30 astetta"

Säässä hurja käänne ensi viikolla – luvassa jopa 30 asteen ero viikonloppuun verrattuna 4:51
Katso Markus Mäntykannaksen sääennuste ensi viikolle: "Meinasin laittaa Tukholman kohdalle jopa 10 astetta!" Föhn-tilanne luo säähän erikoista vaihtelua.

Ensi viikolla on luvassa jyrkkää vaihtelua kylmän ja lämpimän sään välillä, kertoo Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

– Lämpeneminen voi olla aika radikaalia. Osassa maata lämpenee jopa 30 astetta verrattuna viikonlopun alimpiin lukemiin, Mäntykannas sanoo.

– Se on iso muutos. Säätyypissä tulee totaalikäännös. Nyt meillä on ollut kylmä korkeapaine tässä, mutta ensi viikolla tuulet käyvät voimalla lännestä. Sieltä tulee voimalla lämmintä ilmaa, hän jatkaa.

Mäntykannaksen mukaan käsillä on niin sanottu Föhn-tuuli.

– Eli Norjan vuoriston yli meille tulee lämmintä ja kuivempaa ilmaa, Mäntykannas selventää.

Maanantai on vielä hyytävän kylmä

Käänne ei kuitenkaan koita vielä huomenna: maanantaiaamuun herätään vielä viileässä säässä.

– Kylmyys kulminoituu vasta maanantain aikana – etelässä vasta tiistaiyönä. Maanantaiaamu on hyvin kylmä koko maassa. Lapissa pakkasta on selkeimmillä alueilla yli 20 astetta. Pohjoisessa laaksoalueilla voi olla 30 astetta. Korostan että paikallinen vaihtelu on suurta. Lämpötiloja on ollut todella haasteellista ennustaa.

Maanantai-iltapäivä on melko aurinkoinen Etelä- ja Keski-Suomessa.

– Etelässä vielä pakkanen kiristyy mitä pidemmälle huomista mennään. Vaikka aurinko nousee taivaalle paistamaan, niin eipä se tähän aikaan vuodesta lämmitä, vaan pikemminkin lämpötilat laskevat. Keskisestä Suomesta löytyy noin 20 asteen pakkasta. Pohjoisessa huominen näyttää hyvin kylmältä. Lukemat ovat pääsääntöisesti 20-30 pakkasasteen lukemassa.

– Voi olla, että kuluneen talven kylmin hetki on etelässä käsillä vasta huomisiltana ja tiistain vastaisena yönä. Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja maan itäosissa voi olla reilusti yli 20 asteen pakkasia.

Tiistai-iltana lämpötilat pomppaavat ylös

Käänne koittaa tiistaina, kun lounaan puoleinen tuuli voimistuu.

– Se alkaa pumpata meille lämpimämpää ilmaa. Kipakat pakkaset ovat vielä idässä, mutta länsirannikolla tullaan iltaan mennessä jo nollaan asteeseen.

Keskiviikkona lämpenee entisestään, jolloin lämpötiloissa todella voidaan nähdä 30 asteen ero verrattuna viikonloppuun.

– Eniten lämpenee Lappi. Etelässä lämpötilat voivat pitkästä aikaa olla plussan puolella.

Myös sateita on luvassa.

– Lännessä ja etelässä tulee osittain myös vettä ja räntää. Lumipeite hupenee varsinkin lännessä jonkin verran ensi viikon aikana.

Katso tästä viiden päivän sääennuste omalle paikkakunnallesi!

Lue myös:

    Uusimmat