Mainos

Epävakaa säärintama kiemurtelee Suomen yllä: Pekka Pouta: "Harvoin on näin hankalaa ennustettavaa"

Sää kylmenee viikonloppuna etenkin Pohjois-Suomessa jopa hyytäväksi. Sitä ennen kannattaa varautua monenlaisiin säänmuutoksiin.

Sää on vaihdellut kuluneen viikon aikana lähes äärilaidasta toiseen. Tarjolla on ollut niin sakeita lumisateita, 30 asteen pakkasia kuin vesikeliäkin.

MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta kertoo, että kaikkein sankimmat lumisateet ovat nyt takanapäin, mutta Etelä- ja Länsi-Suomen päälle jää kiemurtelemaan epävakaan sään rintama.

– Harvoin on näin hankalaa ennustettavaa, Pouta toteaa sääkarttojen äärellä.

Tarjolla on ainakin aluksi sateita etelään ja länteen.

– Sisämaassa tulee ensi yönä lähinnä räntää ja lunta. Rannikoilla sataa vettä tai räntää. Ajokeli on huomisaamuna varsinkin pienemmillä teillä huono tai jopa erittäin huono. Aivan rantaviivat ovat todennäköisesti sulat. Mereltä käyvä tuuli pitää esimerkiksi Helsingin ja Turun sateet enemmän veden puolella.

Lämpötila vaihtelee huomenna etelä- ja länsirannikon nollan tuntumasta muun maan pikkupakkaseen. Yli viiden asteen pakkasta on lähinnä Lapissa.

Ylihuomenna perjantaina tuulee Poudan mukaan hyisen kylmästi pohjoisessa.

– Siellä käy perjantaina todella hyytävä viima. Tuntureilla on mahdollisuus perjantai-iltana jopa myrskyyn. Olemassa on silloin myös paleltumisvaara.

Viikonloppuna kylmenee huimasti

Viikonloppuna ilma jäähtyy Poudan mukaan pakkaselle koko maassa.

– Edestakaisin heijaava säärintama väistyy lopulta viikonloppuna, ja sää kylmenee selvästi. Siitä ollaan kuitenkin erimielisiä, missä tahdissa. Osa malleista tuo vielä lauantaille uuden annoksen lumisateita Länsi-Suomeen. Osassa malleista rintama menee aika kuivana eteläisen Suomen yli. Vielä ei siis voi mennä sanomaan, saako loppuosa maasta lumipeitettä sunnuntaiksi, pouta toteaa.

Sunnuntai on Poudan mukaan koko maassa rapsakka pakkaspäivä.

– Etelässäkin on sunnuntaina pakkasta viitisen astetta. Jos tuuli pääsee heikkenemään pohjoisessa, lämpötila tipahtaa heti 20 pakkasasteen kylmemmälle puolelle.

Ilomantsi on nyt Suomen toiseksi lumisin paikka

Siinä missä lännessä ja etelässä laajat maa-alueet ovat vielä mustina, Pohjois-Karjalassa lunta on sitäkin enemmän. Hanget ovat kohonneet viime päivinä silmissä, ja aura-autoilla on ollut tekemistä teiden puhtaana pitämisessä.

Pouta kertoo, että Pohjois-Karjalan Ilomantsi on tällä hetkellä Suomen lumisin paikkakunta heti Enontekiön Karesuvannon jälkeen.

– Idässä on satanut viime yönä ja tänään aamupäivällä lunta yli kymmentä senttiä monin paikoin. Tällä hetkellä lumen paksuus on siellä 40–55 senttiä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.