Paleltuma voi aiheuttaa pahimmillaan kuolion: "On menetetty varpaita"

Näin luontoelämysohjaaja Jussi pukeutuu aktiiviseen liikuntaan noin 30 asteen pakkasella 1:09
KATSO MYÖS: Luontoelämysohjaaja ja ulkoilutoimittaja Jussi Ovaskainen näyttää pukeutumisvinkit aktiiviseen liikuntaan noin 30 asteen pakkasessa

Pureva pakkanen tuo mukanaan myös paleltumien riskin. Varmin tapa suojata itsensä, on pukeutua riittävän lämpimästi, mutta jos vahinko sattuu, on hyvä tietää, miten paleltumia hoidetaan.

Paleltumat tulevat usein tiettyihin kehonosiin: varpaisiin, sormiin, leukaan, nenään, korviin ja poskipäihin.

Varsinkin kovilla pakkasilla paleltuman riski on todellinen, jos itseään ei suojaa riittävällä vaatetuksella. Ensioireiden iskiessä vamman hoitaminen on helpompaa, mutta vakavissa tapauksissa paleltuma saattaa aiheuttaa pysyviäkin vaurioita.

Mikä aiheuttaa paleltuman?

Terveystalon yleislääketieteen ylilääkäri Emil Heinäaho kertoo, että paleltuman oireita ovat pistely sekä kipu ja paleltuman kohdalla voi olla myös valkoinen laikku.

– Kun paleltuma pahenee, alue voi olla myös täysin tunnoton, Heinäaho sanoo.

Kylmyys häiritsee kehon toimintaa solutasolla ja syvissä paleltumavammoissa kylmä voi aiheuttaa peräti pysyviä vaurioita soluihin ja kehoon.

– Vaikeita paleltumia hoidetaan samalla tavoin kuin palovammoja. Harvoin Suomessa, mutta kyllä paleltumille on menetetty varpaita. Paleltuma voi aiheuttaa niin pahan kudosvaurion, että se menee kuolioon ja pitää poistaa, Heinäaho kertoo.

Esimerkiksi surullisessa tapauksessa, jos henkilö on sammunut hankeen, lumihankea vasten olleeseen poskeen voi tunnin tai parin päästä tulla lopulta kuolio.

Miten paleltumia hoidetaan?

Nyrkkisääntönä voi Heinäahon mukaan pitää sitä, että heti kun alkaa tuntea kylmää, aluetta pitäisi lämmittää.

– Kotikonsteilla pärjää käytännössä aina, mutta jos tilanne ei tunninkaan lämmittelyn jälkeen lähde paranemaan tai ilmenee lisää oireita, kannattaa huolestua enemmän, Heinäaho toteaa.

Kylmettynyttä aluetta kannattaa lämmittää lämpimässä, noin 40-asteisessa vedessä.

Koska kylmettynyt alue voi olla tunnoton, kannattaa olla tarkkana siitä, ettei yritä lämmittää aluetta liian kuumassa paikassa, sillä tuntoaisti ei välttämättä varoita liiasta lämmöstä. Pahimmassa tapauksessa voi aiheuttaa itselleen palovamman kylmettyneeseen kohtaan.

– Alkoholia ei pidä ottaa, koska se laajentaa verisuonistoamme. Hyvä nesteytys kuitenkin tutkitusti vähentää paleltumiin liittyviä ongelmia. Jotain lämmintä mehua kannattaa juoda, Heinäaho neuvoo.

Jos kotikonstit eivät tunnu purevan, kannattaa paleltumaa näyttää lääkärin arvioitavana.

Miten suojautua paleltumilta?

Pääasiallinen syy paleltuman aiheutumisella on Heinäahon mukaan huono pukeutuminen.

– Kun puhutaan tällaisista keleistä [–20 astetta] kaulan ja kasvojenkin suojaaminen kuuluu jo asiaan, Heinäaho toteaa.

Koska verenkierto on kehon lämmitysjärjestelmä, huonon verenkierron omaavat altistuvat paleltumille helpommin.

Pakkasvoiteiden käyttö on Heinäahon mukaan onneksi jäänyt pois yleisestä käytöstä.

– Iholla on oma rasvakerros, joka on riittävä. Osassa pakkasvoiteista voide jäätyy, jolloin on sama, kuin pitäisit jääpalaa poskeasi vasten. Näin voi saada ihan kunnollisen paleltuman.

Samaisesta syystä pakkaseen ei kannata kipaista tukka märkänä.

– On niitä nähty, että tukka jäätyy ja aiheuttaa paleltumavamman korvalehteen. Siinä on ikään kuin jääkalikka korvaa vasten. Näillä kovilla pakkasilla olisin todella varovainen.

Hypotermia tuntuu koko kehossa

Paleltuma kohdistuu usein juuri tiettyyn paikkaan, kun hypotermia on taas yleistä kylmettymistä.

– Siinä tulee voimakas palelun tunne ja vilunväristyksiä. Iho on koko ajan kananlihalla. Nämä ovat ne ensimmäiset oireet, jolloin on vielä melko turvallinen tilanne, Heinäaho kuvailee.

Hoidoksi riittää ensioireiden kohdalla jo pelkästään se, että juo jotain lämmintä, liikkuu ja menee lämpimään tilaan.

Jos ei kuitenkaan ymmärrä alkaa lämmittää itseään vaan jää paikoilleen kylmään, hypotermia voi hetken päästä johtaa jopa sekavuuteen.

– Se on vaarallista, koska arvostelukyky heikkenee, Heinäaho toteaa.

Hankeen sammuminen on valitettavasti yleinen kuolinsyy Suomessa. Näissäkin tapauksissa hypotermian saavuttaminen vaatii kuitenkin tunnin tai pari, vaikka asiaan vaikuttavat myös vaatetus ja kylmyyden aste.

Katso myös: Näin kiedot kaulahuivista balaclavan eli kypärämyssyn

Näin kaulahuivi kannattaa sitoa – suojaa pahimmaltakin talvisäältä 1:30
Näin kaulaliina kannattaa kietaista suojaamaan päätä ja kaulaa talven kirpeimmältä puraisulta.

Lue myös:

    Uusimmat