Pakkolaki ei takaisi riittävää erikoissairaanhoitoa

Arvioiden mukaan 10-20 prosenttia hoitajista saataisiin pakkolailla töihin. Tämä ei ole kuitenkaan riittävä määrä erikoissairaanhoidossa.

Tehyn työtaistelun lähestyminen näkyy sairaanhoitopiireissä kiireettömien hoitojen perumisena ja henkilökunnan uudelleenkouluttamisena. Potilaita ei kuitenkaan ole vielä jouduttu siirtämään paikasta toiseen, mutta sellaiseenkin varaudutaan alkavalla viikolla.

Sairaanhoitopiireistä kerrotaan myös, että varsinkin erikoissairaanhoidossa potilasturvatyöhön tarvittaisiin mahdollisten irtisanoutumisten jälkeen arvioitua enemmän väkeä. Julkisuudessa on arveltu, että 10-20 prosenttia hoitajista saataisiin pakkolailla töihin. Se ei kuitenkaan erikoishoidossa riitä, kertoo HUS:n varatoimitusjohtaja Seppo Kivinen.

- Me laskimme, että tarvitsemme 30-40 prosenttia tästä työvoimasta takaisin, jotta pystyisimme takaamaan potilasturvallisuuden parin viikon ajan, Kivinen arvioi.

Huomista perustuslakivaliokunnan päätöstä velvoitetyöstä Kivinen pitää erityisesti juridisesti mielenkiintoisena, mutta potilasturvallisuuden kannalta välttämättömänä:

- Lakiteitse pyritään turvaamaan, mikä aiemmin oli vanhan suojelutyön velvoitteen piirissä eli palataan vanhaan järjestelmään. Nyt se tapahtuu toisenlaista tietä pitkin, mutta kyllä tämä on potilasturvallisuuden kannalta välttämätön tapahtuma, Kivinen sanoo.

Eduskunta on jatkanut tänään hoitajaliitto Tehyn työtaistelua koskevan pakkolain käsittelyä. Pakkolain mukaan viranomaiset voisivat määrätä irtisanoutuvia sairaanhoitajia suojelutyöhön sakon uhalla. Perustuslakivaliokunta päättää lain säätämisjärjestyksestä huomenna.

Näin lain käsittely etenee:

Lue myös:

    Uusimmat