Mainos

Pakkasesta huolimatta Suomenkin ilmasto lämpenee

Vaikka Suomessa on viime viikkoina kärsitty ankarista pakkasista, se ei tarkoita, että ilmaston lämpeneminen olisi pysähtynyt.

– Sää on eri asia kuin ilmastonmuutos. Jos täällä on kylmä sää, niin siellä, missä normaalisti tähän aikaan olisi kylmää, taitaa olla lämmintä, huomauttaa professori Ari Laaksonen Ilmatieteen laitokselta.

Esimerkiksi Huippuvuorilla ja pohjoisnavalla on ollut poikkeuksellisen lämmintä.

Suomessa viime vuosi oli mittaushistorian lämpimin.

– Vuoden 1938 ennätys meni viime vuonna rikki. Jos katsotaan yksittäisiä kuukausia, esimerkiksi mikä on kuukauden korkein lämpötila, niin 2000-luvulla on Suomessa viitenä eri kuukautena rikottu lämpöennätys. Kylmyysennätys on rikottu vain yhtenä kuukautena ja sekin oli periodin alussa eli vuonna 2000, kertoo Laaksonen.

2:06

Suomi lämpenee keskiarvoa nopeammin

Ilmastomallien mukaan pohjoisilla alueilla kuten Suomessa ilmaston pitäisi lämmetä kaksi kertaa nopeammin kuin maapallolla keskimäärin.

–Tämä kehitys näkyy selvästi. Pitkäaikaiset tilastot 1800-luvun puolivälistä lähtien osoittavat, että Suomi on lämmennyt yli kaksinkertaisesti globaaliin keskiarvoon verrattuna, sanoo Laaksonen.

Maapallon ilmasto on lämmennyt 0,85 asteella esiteollisesta ajasta. Suomessa ilmasto on jo lämmennyt 2,3 asteella.

Jatkossakin ilmastossa voi olla suuria vaihteluja vuosien ja vuosikymmenten välillä, mutta pitkän ajan trendi on kohti lämpenevää maapalloa.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.