Helmikuu laittoi maailmanlaajuiset lämpöennätykset reilusti uusiksi – "todellinen shokki"

Tämän vuoden helmikuu oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian lämpimin helmikuu, selviää NASAn julkaisemista tilastoista.

Helmikuu oli NASAn mukaan maailmanlaajuisesti 1,35 astetta pitkän ajan, vuosien 1951-1980, helmikuun keskiarvoa lämpimämpi. Tämä on NASAn tilastojen mukaan suurin kuukausittainen poikkeama ylöspäin keskimääräisiin lämpötiloihin. Edellistä ennätystä piti tämän vuoden tammikuu, jolloin oli 1,14 astetta keskimääräistä tammikuuta lämpimämpää. Asiasta uutisoivat muun muassa The Guardian ja The Weather Channel.

Edellinen helmikuun lämpöennätys oli NASAn mukaan vuodelta 1998, joka sekin oli tämän vuoden tapaan voimakkaan El Niño -ilmiön vuosi. Vuoden 1998 ennätys rikottiin nyt peräti 0,47 asteella. Mittaushistoria alkaa vuodesta 1880.

Helmikuun ennätystä vauhdittivat pohjoisen pallonpuoliskon korkeat lämpötilat. Laajalti Alaskassa, osassa Kanadaa sekä Itä-Euroopassa, Skandinaviassa ja Venäjällä oli vähintään neljä astetta helmikuun keskimääräisiä lämpötiloja lämpimämpää.

Kokeneet säätutkijat Jeff Masters ja Bob Henson kuvasivat blogissaan, että lämpötilan nousu helmikuussa oli todellinen shokki ja jälleen uusi todiste ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta.

Suomen Ilmatieteen laitoksen mukaan helmikuun lämpötilat olivat Suomessa laajalti noin viisi astetta, maan itäosassa jopa 6-7 astetta tavanomaista korkeampia.

Viime vuosi oli Suomessa ja maailmanlaajuisesti mittaushistorian lämpimin. Tästä vuodesta on ennustettu maailmanlaajuisesti vieläkin lämpimämpää. Ilmastonmuutoksen lisäksi lämpötiloja nostaa nyt voimakas El Niño -ilmiö.


Mikä on El Niño ja miten se syntyy? Katso video!

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja