Tutkija: Lämpöennätykset pian tauolle El Niñon hiipumisen myötä

Lämpöennätykset paukkuvat rikki maailmalla, Grönlannissa jäätikkö sulaa ennätysmäisen aikaisin, arktisen merijään talven maksimi jäi ennätyspieneksi.

Viime vuosi oli maapallolla mittaushistorian lämpimin, ja kuukausittaiset lämpöennätykset ovat jatkuneet tänäkin vuonna. Myös maaliskuu oli tuoreiden tietojen mukaan ennätyslämmin maapallolla. Onko ilmastonmuutos iskemässä rajummin ja nopeammin kuin mitä on osattu odottaa?

Ilmastotutkija Kimmo Ruosteenoja Ilmatieteen laitokselta ei ole ennätyksistä yllättynyt – tai epätavallisen huolissaan.

– En voi sanoa, että olisin enemmän tai vähemmän huolissani. Huolen taso on pysynyt ennallaan, Ruosteenoja pohtii.

Lämpöennätysten taustalla on tutkijan mukaan maapallon pitkäaikainen lämpenemisen trendi ja sitä heiluttava El Niño -sääilmiö, joka viime ja tänä vuonna on ollut epätavallisen voimakas. Tyynen valtameren itäosien pintavesiä lämmittävä El Niño oli edellisen kerran voimissaan 1998, jolloin myös syntyi lämpöennätyksiä.

– Ennätyksiä rikottaisiin kyllä ennen pitkää muutenkin. Se että tämä tulee nyt ja näin voimakkaana, johtuu El Niñosta.

Odotettavissa La Niña?

El Niñon huippu on nyt ohitettu, ja ennätystehtailu on siirtymässä tauolle, Ruosteenoja arvioi. Joidenkin ilmastomallien mukaan pian saatetaan olla kovaa vauhtia menossa vastakkaiseen suuntaan. Loppuvuonna seurassamme saattaa jo olla La Niña, joka tietää normaalia kylmempiä merivesiä Tyynellemerelle ja keskilämpötilojen tilapäistä laskua.

Pitkäaikaisia ennusteita ilmaston lämpenemisestä viimeaikaiset ennätykset eivät Ruosteenojan mukaan ole muuttaneet. Malliennusteet ovat hänen mukaansa yhä voimassa.

Grönlantiin kuten Suomeenkaan El Niño ei vaikuta juuri ollenkaan. AFP kertoi viime viikolla Tanskan ilmatieteen laitoksen tietoihin perustuen, että Grönlannissa on mitattu jopa yli 17 asteen lämpötiloja ja kesäinen sulamiskausi jäätikön pinnalla on alkanut noin kuukauden etuajassa.

Ruosteenojan mukaan Grönlannissa vaikuttanee kahden asian yhteistekijä: ilmaston lämpeneminen ja ilmavirtaukset, jotka ovat tuoneet alueelle lämmintä ilmaa.

Myös Suomessa huhtikuun lämpötilat ovat ilmaston lämpenemisen myötä siirtyneet uudelle tasolle verrattuna esimerkiksi 1960-70-lukuihin.

– Suomessa keskilämpötilat ovat selvästi nousseet. Ei tätä millään sattumalla pysty selittämään.

WMO: Muutosten vauhti hälyttävä

Kansainvälinen ilmatieteen järjestö WMO ja sen pääsihteeri Petteri Taalas lähettivät maaliskuun lopulla voimakasta viestiä maailman johtajille, jotta he allekirjoittaisivat Pariisin ilmastosopimuksen ja ryhtyisivät toteuttamaan sitä ennen kuin on liian myöhäistä.

– Tulevaisuus on tapahtumassa nyt, Taalas sanoi lausunnossaan.

Hänen mukaansa ilmastossa tapahtuvien muutosten vauhti on hälyttävä ja ennennäkemätön.

– Alkuvuoden lämpötilastot ovat meille muistutus siitä, miten lähellä olemme suistua pysyvästi todella vaaralliselle alueelle, amerikkalainen tutkija Michael Mann sanoi Guardian-lehdelle.

Päästöjen nopea vähentäminen on hänen mukaansa nyt ensiarvoisen tärkeää.

Ruosteenoja pitää ilmastosopimuksen tavoitteita kovina -1,5 asteen tavoitetta suorastaan hirvittävän vaativana.

– Melkein aste tästä on jo tärvätty. Kaksi astettakin on varsin kova tavoite, hän sanoo. Mutta hiilidioksidin päästöjä tuntuvasti pienentämällä lämpenemistä voidaan hillitä ja ainakin iso ympäristökatastrofi pyrkiä välttämään, hän muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat