Mainos

Helmikuu murskasi lämpöennätykset – Pekka Pouta: Yksi syy on suomalaisillekin tuttu

Nasan mukaan viime helmikuu oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian lämpimin. MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta selittää ilmiön syyt.  

Helmikuu oli NASAn mukaan maailmanlaajuisesti peräti 1,35 astetta pitkän ajan, vuosien 1951–1980, helmikuun keskiarvoa lämpimämpi. 

Poudan mukaan uusi ennätys on monen yhtäaikaisen asian summa. 

– Ensimmäinen on kaikille tuttu ilmastonmuutos. Toinen on El Niño -ilmiö, joka lämmittää Tyyntämerta, ja tämä puolestaan lämmittää ilmakehää. Lämpimin jakso sattuu usein juuri El Niñon jälkipuolella, Pouta selventää. 

Matalapaineet pyörittävät lämmintä

Kolmas seikka on suomalaisillekin hyvin tuttu: pohjoiseen liikkuvat isot matala- ja korkeapaineet. 

– Helmikuussa on käynyt niin, että suuret matalapaineet ovat pyörittäneet lauhaa ilmaa Venäjälle ja Siperiaan sekä Alaskaan ja Kanadaan. Kylmän ilman purkaukset pohjoisesta ovat menneet merien päälle, joka ei viilene samalla tavalla kuin manner. 

Pohjoinen jääpeite on ollut tänä talvena poikkeuksellisen pieni. Pouta arvioi, että ensi kesän lopulla se voi olla ohuimmillaan mittaushistorian aikana.

Ilmastonmuutokseen liittyy vielä eräs kiintoisa seikka, jonka Pouta haluaa tuoda esiin.

– On spekuloitu sillä, että säätyypit ovat muuttuneet pidempiaikaisemmiksi. Isot matala- ja korkeapaineet jylläisivät pidemmän aikaa ja säilyttävät säätyypin samana. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.