Mainos

2015 mittaushistorian lämpimin vuosi - ilmasto lämpenee epätasaisesti

2:06

Tänään kerrottiin jälleen uutisia maapallon lämpenemisestä. Yhdysvaltain kansallinen merien ja ilmakehän tutkimuslaitos (NOAA) varmisti, että viime vuosi oli mittaushistorian lämpimin. Ilmasto ei lämpene suoraviivaisesti vaan vuosien ja vuosikymmenten välillä on vaihtelua.

Meillä Suomessa on jo pitkään kärvistelty kovien pakkasten kourissa. Tänään kuitenkin kerrottiin, että viime vuosi oli maapallolla mittaushistorian tähän asti lämpimin. Suomessakin viime vuosi oli ennätyslämmin.

Jos tarkastellaan maapallon keskilämpötilan kehitystä, huomataan, että viimeisten 15 vuoden aikana keskilämpötila ei ole juurikaan noussut. Lämpenemiskäyrässä näkyy selvää tasaantumista. Asiantuntijan mukaan ilmaston lämpeneminen ei kuitenkaan ole pysähtynyt.

– Ei ole pysähtynyt. Jos katsotaan juoksevaa keskiarvoa, näyttää pieni tasanne olevan, mutta tällaisia heilahteluja ilmastossa on aina. Pitää muistaa, että kun puhutaan ilmastosta, puhutaan 30 vuoden keskiarvosta, että yksi 15 vuotta siinä on aika vähän, huomauttaa professori Ari Laaksonen Ilmatieteen laitokselta.

Tulivuoret ja valtameretkin vaikuttavat

Ilmaston lämpenemistä ennustetaan erilaisilla tietokonemalleilla. Tähän asti ennusteet ovat toteutuneet kohtuullisen hyvin. 

- Ei se mikään täydellinen esitys ilmastosta ole eikä voikaan olla, mutta kyllä se niin hyvä on, että näihin pidempiaikaisiin trendeihin kannattaa uskoa, vakuuttaa Laaksonen.

Kasvihuonekaasujen lisäksi ilmaston lämpenemiseen vaikuttavat monet muutkin tekijät: erilaiset pienhiukkaset ja esimerkiksi isot tulivuorenpurkaukset hidastavat lämpenemistä. Valtameret puolestaan varastoivat lämpöä. Ihmisen vaikutus on kuitenkin suurin.

- Kyllä voidaan sanoa, että lämpenemisestä yli puolet on ihmisen päästämien kasvihuonekaasujen aiheuttamaa. Ainakin yli puolet, laskee Laaksonen.

Ilmasto ei lämpene suoraviivaisesti vaan vuosien ja vuosikymmenten välillä on suurta vaihtelua. Suunta on kuitenkin selvästi kohti lämpimämpää maapalloa. Tähän mennessä maapallon ilmasto on lämmennyt 0,85 asteella esiteolliseen aikaan verrattuna. Pohjoisilla alueilla kuten Suomessa lämpeneminen on selvästi nopeampaa. Suomen ilmasto on jo lämmennyt 2,3 asteella esiteollisesta ajasta.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.