Mainos

Pakkanen koettelee yhä Etelä-Eurooppaa

Kreikan keskiosassa ihmiset värjöttelivät 20 asteen kylmyydessä. Samalla Kreikassa mitattiin ennätysmäinen ero kesä- ja talvilämpötilojen välillä, kertoivat meteorologit maan radiossa. Keski-Kreikassa sijaitsevan Larissan kaupungin alueella koettiin viime kesänä 45 asteen helle.

Maan keski- ja pohjoisosissa koulut olivat purevan kylmyyden vuoksi kolmatta päivää suljettuina. Sankka lumentulo kuitenkin hellitti, ja Thessalonikin lentokenttä avattiin liikenteelle. Muut lentokentät pidettiin edelleen suljettuina. Lähellä Thessalonikia suistui keskiviikkona raiteilta juna. Kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa, jonka syy ei ollut heti selvillä.

Junan matkustajien joukossa olivat myös ne 116 ihmistä, jotka olivat joutuneet viettämään tiistain vastaisen yön lumikinoksiin juuttuneina toisessa junassa. Suuri osa heistä oli joulunviettoon matkalla olleita sotilaita, jotka oli nyt tarkoitus kuljettaa kolmannella junalla vihdoin määränpäihinsä.

Myös Romaniassa kärvisteltiin keskiviikkona kylmässä. Lämpötila laski Miercurean Ciucin kaupungin ympäristössä 31 miinusasteeseen, mikä on matalin lukema 25 vuoteen. Vuorien ympäröimä kaupunki tunnetaan Romanian kylmimpänä paikkana.

Äärimmäisyyksien vuosi

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n mukaan kuluneen vuoden säätä leimasivat erilaiset äärimmäisyydet: lämpöaallot ja pureva kylmyys, kuivuus ja rankkasateet.
-Tämä oli äärimmäisyyksien vuosi, kiteytti WMO:n varapääsihteeri Michel Jarraud Genevessä. Pohjoisen Atlantin yllä raivosi 15 trooppista myrskyä, viisi normaalia enemmän. Vuosi 2001 oli tilastojen mukaan toiseksi lämpimin heti vuoden 1998 jälkeen. Tilastoja on tehty vuodesta 1860.

Pakistaniin iski keväällä epätavallinen helleaalto, jolloin mittarin lukemat nousivat aina 50 asteeseen. Kanadassa oli epätavallisen lämmintä läpi vuoden. Siperiaa koetteli puolestaan alkuvuodesta 60 asteen pakkanen, ja yli sata ihmistä kuoli kylmyyteen pelkästään Moskovan alueella.

Ranskan pohjoisosassa satoi epätavallisen paljon. Unkarissa ja osissa Itä-Eurooppaa koettiin tulvia kolmatta vuotta peräkkäin. Mosambikissa, Sambiassa ja Indonesiassa Jaavan saarella rankkasateet jättivät tuhannet ihmiset kodittomiksi. Iranissa, Afganistanissa ja Pakistanissa sen sijaan oli erittäin kuivaa jo kolmatta vuotta peräkkäin. Kuivuus kiusasi myös Brasiliaa, Keniaa ja Afrikan sarven maita.

(STT-DPA-AP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.