Pakistanilaiskoneen turma: kapteenin käsittämätön ratkaisu johti maahansyöksyyn

1:55
Pakistanin lentoyhtiön kone putosi juuri ennen laskeutumista.

Uudet tiedot Karachissa viime viikolla 97 ihmistä surmanneesta turmasta viittaavat kapteenin tehneen epäammattimaisia toimia ja kummallisia ratkaisuja

Lento PK9303 romahti asuintalojen päälle kiitoradan pään lähellä toisella laskeutumisyrityksellään, mutta uudet tiedot koskevat ensimmäistä laskeutumisyritystä.

Pakistanin ilmailuministeri Ghulam Sarwar Khan kertoi torstaina, että PIA-lentoyhtiön Airbus 320 -kone yritti laskua ilman laskutelineitä ja moottorit osuivat kiitorataan.

– Kapteeni ei kertonut lennonjohdolle, ettei saa telineitä ulos. Kone raapi moottoreillaan maata kolme kertaa, Kahn sanoo.

– Jäljet näkyvät kiitoradassa.Kun lennonjohto varoitti korkeudesta, kapteeni sanoi vain, että "selviän tästä kyllä". Ilmailun viestiliikennettä seuraava sivusto kertoo puolestaan, että kapteeni oli ennen ensimmäistä laskeutumisyritystä sanonut lennonjohdolle omituisesti, että "kaikki on mukavasti".

Koneen voimat uupuivat

Kapteeni veti koneen sitten ylös ja lähti tekemään uutta yritystä. Pian lennonjohto sai kapteenilta tiedon, ettei kone pysty pitämään korkeutta kun moottorit ovat menneet.Sen jälkeen turma tapahtui.

Tutkijoilla on hallussaan koneen kummatkin mustat laatikot, eli lentotietotallenne ja keskustelutallenne. Niistä yritetään selvittää, vaurioituivatko moottorit maakosketuksessa.

– Moottoreiden alaosassa on paljon avainkomponentteja, kuten hydrauliikkaa ja vaihteistoja, ja kaikenlaista voi sattua jos moottoreita pomppuuttaa pitkin kiitorataa, sanoi tekniikkaa tunteva lähde uutistoimisto Reutersille.

Asiantuntijat varoittavat, että onnettomuuden koko kuva selviää vasta tutkinnassa, ja useimmiten syyt ovat usean tekijän sekoitus. Mustat laatikot avataan Airbusin valmistajamaa Ranskassa ja varmojen tietojen saantiin kuluu vielä aikaa. Airbus 320 on maailman yleisimpiä matkustajakoneita ja sitä pidetään hyvin luotettavana. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja