Mainos

Pakistan ja Yhdysvallat tiiviimpään yhteistyöhön

Pakistan tukee Yhdysvaltain iskuja Afganistaniin operaation loppuun saakka, totesi Pakistanin presidentti Pervez Musharraf tänään neuvoteltuaan maassa vierailleen Yhdysvaltain ulkoministerin Colin Powellin kanssa.

Yhteisessä tiedotustilaisuudessaan maat kertoivat sopineensa siitä, että keskinäistä yhteistyötä lisätään ja tiivistetään "kaikilla mahdollisilla alueilla". Powellin mukaan Yhdysvallat aikoo muun muassa ottaa uudelleen arvioitavaksi Pakistanin velanmaksun Yhdysvalloille.

-Seuraavina kuukausina Yhdysvallat ryhtyy tekoihin Pakistanin talouden vahvistamiseksi ja maiden välisten taloudellisten ja kaupallisten suhteiden laajentamiseksi, totesi Powell.

Powell korosti, että ilmapommitusten päättymisen ajankohtaa ei vielä tiedetä, koska "Talebanin kukistumiselle ei voida ilmoittaa aikataulua". Presidentti Musharraf kuitenkin toivoi, että pommitukset eivät kestä pitkään.

Musharraf tähdensi Pakistanin tukea Yhdysvalloille toteamalla, että Taleban olisi voinut säästää Afganistanin kansan pommituksilta luovuttamalla Osama bin Ladenin YK:n turvallisuusneuvoston vaatimusten mukaisesti.
Musharrafin mukaan suurin osa pakistanilaisista vastustaa ilmaiskuja, mutta tukee presidentin tavoin maailmanlaajuista terrorismin vastaista liittoumaa.

Pakistanista Powell jatkoi matkaansa Intiaan Delhiin, jossa hän tapasi illalla ulkoministeri Jaswant Singhin. Huomenna ohjelmassa ovat neuvottelut pääministeri Atal Behari Vajpayeen kanssa.

Intiasta Powellin Aasian-matka jatkuu Kiinaan, jossa hän osallistuu Apec-järjestön kokoukseen.

Talebanille tilaa

Powellin ja Musharrafin neuvotteluissa käsiteltiin myös Afganistanin tulevaisuutta meneillään olevan konfliktin jälkeen. Pakistan ja Yhdysvallat kertoivat olevansa yhtä mieltä siitä, että Afganistanin tulevassa hallituksessa on oltava tilaa myös Talebanin edustajille.

-Entinen kuningas Zahir Shah, poliittisia johtajia, maltillisia Taleban-johtajia, pohjoiseen liittoumaan kuuluvia, heimonvanhimpia, maanpaossa eläviä afgaaneja...kaikille on tilaa hallituksessa, sanoi Musharraf.

-Sen jälkeen, kun Taleban-hallinnosta päästään eroon, voivat jotkut edelleen pitää liikkeen opetuksia ja näkemyksiä tärkeinä ja arvokkaina siinä määrin, että he haluavat osallistua uuden Afganistanin kehittämiseen, totesi Powell.

Hän tähdensi kuitenkin, että Afganistanin tulevan hallituksen on oltava ystävällisissä suhteissa kaikkien naapureidensa kanssa, myös Pakistanin.

Välitysapua Kashmiriin

Tiedotustilaisuudessa Powell ilmoitti myös Yhdysvaltojen olevan valmis auttamaan Pakistania ja Intiaa Kashmirin-kysymyksen ratkaisemiseksi. Powell sanoi Yhdysvaltain olevan Pakistanin kanssa samaa mieltä siitä, että Kashmirin-kiista on ratkaisevassa osassa Intian ja Pakistanin suhteissa.

-Asiat on ratkaistava rauhanomaisesti, poliittisin ja diplomaattisin keinoin. Ei väkivallalla tai voimankäytöllä, vaan ihmisoikeuksia kunnioittaen, tähdensi Powell.

Pakistan ja Intia ovat kiistelleet Kashmirin hallinnasta puoli vuosisataa. Tuoreimmat taistelut alueella käytiin viime yönä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.