Mainos

Pakistan: Intian joukkojensiirto pakottaa vastatoimiin

Intian ja Pakistanin suhteet ovat tänään kiristäneet Intia kutsuttua Pakistanin-suurlähettiläänsä kotiin.

Samaan aikaan Pakistan ilmaisi huolestuneisuutensa tiedoista, joiden mukaan Intian on siirtänyt joukkojaan maiden väliselle raja-alueella. Pakistan varoitti ryhtyvänsä tarvittaviin vastatoimiin, mutta vakuutti pitävänsä suurlähettiläänsä Intiassa.

Intian ulkoministeriön tiedottaja Nirupama Rao kertoi, että Intia on päättynyt lopettaa myös maiden välisen bussi- ja junaliikenteen ensi vuoden alusta lähtien. Rao kieltäytyi vastaamasta kysymykseen, aikooko Intia katkaista diplomaattisuhteensa Pakistaniin.

Intia on kehottanut Pakistania kieltämään kaksi Pakistanissa toimivaa sissijärjestöä, joita epäillään osallisuudesta Intian parlamenttiin viime viikolla kohdistuneeseen terrori-iskuun. Intia on vaatinut, että Lashkar-e-Taiban ja Jaish-e-Muhammedin varat jäädytetään ja johtajat pidätetään. Molemmat ryhmät ovat kiistäneet syyllisyytensä. Intian ulkoministeriöstä kerrottiin, ettei Pakistan ole tehnyt toistaiseksi mitään sissijärjestöjen saattamiseksi vastuuseen.

Sotilaiden määrän väitetään nousseen


Intia on toistuvasti syyttänyt Pakistania terrorismin tukemisesta. Intian pääministerin Atal Behari Vajpayeen mukaan kaikki viisi hyökkäykseen osallistunutta olivat pakistanilaisia ja Pakistanin tiedustelupalvelu ISI tuki heitä.

Pakistan on kiistänyt syytökset ja vaatinut todisteita, ennen kuin voidaan ryhtyä toimenpiteisiin epäiltyjen pidättämiseksi. Intia on ilmoittanut esittäneensä todisteita Yhdysvalloille, Britannialle ja muille liittolaisilleen.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush sanoi eilen, että Lashkar-e-Taiba on terroristijärjestö, ja se tekee hyökkäyksiä sekä Intiaa että Pakistania vastaan.

Yhdysvaltojen lisäksi Kiina ja Venäjä ovat vedonneet osapuoliin väkivaltaisuuksien välttämiseksi. Tulehtunut tilanne on johtanut siihen, että ydinasenaapurit ovat asettaneet armeijansa hälytysvalmiuteen ja joukkojen määrää on lisätty raja-alueella. Pakistanin ulkoministeriön mukaan Intia on tehnyt provokatiivisia joukkojen suursiirtoja.

Vajpayeen ja Pakistanin johtajan Pervez Musharrafin on määrä osallistua tammikuun alussa pidettävään Etelä-Aasian maiden kokoukseen Nepalissa. Molemmat ilmoittivat tänään, etteivät suunnitelmat ole muuttuneet. Intia ja Pakistan eivät aio kuitenkaan käydä kahdenkeskisiä neuvotteluita.

Tilanne heijastuu myös liikenteeseen

Samjhauta Expressin junat kulkevat Intian pääkaupungista Delhistä kaksi kertaa viikossa Lahoreen Pakistanissa. Rautatieyhteys tuli mahdolliseksi vuonna 1975, jolloin Intia ja Pakistan solmivat rauhansopimuksen. Samjhauta merkitsee sopimusta.

Politiikan heijastuminen liikenteeseen ei ole uutta, sillä junat lakkasivat kulkemasta maiden välillä lyhyeksi ajaksi myös 1984 ja 1992. Suhteiden arveltiin olevan kohentumassa kolmisen vuotta sitten, kun bussit alkoivat kulkea Delhistä Lahoreen ja Vajpayee matkusti ensimmäisten joukossa Pakistanin puolelle.

Intia ja Pakistan allekirjoittivat vuonna 1999 niin sanotun Lahoren julistuksen, jonka piti kulminoida viisi vuosikymmentä vihoitelleiden naapureiden rauhanomaisia suhteita. Tästä jo muutaman kuukauden kulutta taistelut alkoivat jälleen maiden välisellä kiistanalaisella raja-alueella. Intian mukaan Pakistanin armeijan sotilaat olivat miehittäneet alueen Kashmirin ja Jammun osavaltiossa. Melkein sodaksi yltynyt tilanne rauhoittui, kun Yhdysvallat tuli väliin.

(MTV3-AP-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.