Päivi Nerg avoimena pakolaiskriisin aikana saamistaan tappouhkauksista: "Perhe kysyi, onko järkeä tehdä tällaista työtä"

Päivi Nerg oli tavallinen, suurelle yleisölle melko tuntematon virkamies, kun Suomeen alkoi vuonna 2015 saapua ennen näkemättömän paljon pakolaisia. Sisäministeriön silloinen kansliapäällikkö joutui ryöpytykseen, jopa johti valtavan määrään vihapostia ja pahimpana tappouhkauksiin.

Vihatuimmat suomalaiset – ja miten viha voitetaan? 1:03:47
SuomiAreenassa Porissa käytiin Vihatuimmat suomalaiset -keskustelu, jonka vieraina olivat Päivi Nergin lisäksi, Tuure Boelius, Aku Louhimies ja Hannu Lauerma. 

Nykyisin alivaltiosihteerinä työskentelevä Päivi Nerg kertoo MTV Uutisille antamassaan avoimessa haastattelussa, kuinka hänen myös hänen siviilielämänsä yllättäen muuttui, kun pakolaisryntäyksen aiheuttama vihaisuus henkilöityi häneen.

– En ollut siihen varautunut. Tappouhkaus on niin kova juttu. Kaikkeen muuhun aggressiivisuuteen ja uhkailuun olin varautunut, mutta en siihen, että tuli tällaista, joka piti laittaa selvitykseen. Kyllä se kova juttu oli.

– Tiedän kyllä, että poliitikkoja ja muita uhkaillaan, mutta on eri juttu, että sen kohtaa itse.

"Onko järkeä tehdä tällaista työtä?

– Teen virkatyötä. En tiedä kovin montaa muuta virkamiestä, joka on tällaista kohdannut. Tilanne oli kai niin pelottava ihmisille, Nerg sanoo.

Tappouhkaukset otettiin vakavasti ja Nergin ja hänen perheensä elämää piti järjestellä uudelleen myös siviilissä.

– Kyllähän perhekin sen huomasi. Meillä on aikuiset lapset, jotka olivat jo poissa kotoa, mutta turvallisuusjärjestelyjä piti kiristää ja se näkyi normaalielämän rajoittamisena. Ja totta kai perhe kysyi, onko järkeä tehdä tällaista työtä.

Mitä vastasit?

– Sanoin, että jos minä en tätä tee, joku muu tekee ja joku muu joutuu kohtaamaan saman. Viestini heillekin oli se, että meidän täytyy vaan tehdä kaikkemme, ettei tapahdu mitään ja yrittää saada tilanne rauhoittumaan. Ei siitä voinut karkuunkaan lähteä.

Nergin liikkumista rajoitettiin ja kodin turvallisuus varmistettiin

Tappouhkausten jälkeen muun muassa Nergin liikkumista Helsingissä rajoitettiin.

– Siinä oli hetkellisesti sellainen tilanne, että en saanut esimerkiksi mennä lähijuniin tai busseihin Helsingissä vaan kuljin virka-autolla. Kun menin yleisötilaisuuksiin, aina varmistettiin, että paikallinen poliisilaitos tiesi ja joku ryhmä oli aina paikalla.

Myös Nergin turvallisuus hänen omassa kodissaan joutui syyniin ja ihan tavallisesta kauppareissusta tuli prosessi, jota piti miettiä etukäteen.

– Kodin turvajärjestelyt käytiin lävitse ja sovittiin, kuinka usein joku auto liikkui lähistöllä tarkastamassa tilannetta.

– Kun menin normaalisti viikonloppuna kauppaan, piti miettiä, mihin aikaa ja että meninkö yksin vai miehen kanssa. Oli hämmentävää, että normaaleja tekemisiä piti muuttaa näin. Henkilökohtaisia turvamiehiä ei onneksi tarvittu.

Raskas prosessi söi voimavaroja

Vaikka henkilökohtaiseen turvallisuuteen kohdistunut uhka otettiin vakavasti, ei Nerg miettinyt luovuttamista.

– Koko prosessi oli niin raskas ja söi niin paljon voimavaroja, että siinä oli otettava irtiottoa itsekin. Mutta hanskojen tiskiin lyöminen ei tullut mieleen, sellaista en miettinyt. Porukassa oli päätetty, että homma hoidetaan.

Omalta osaltaan jaksamista auttoi myös Nergin oma persoona.

– Olen luonteeltani sellainen, että asiat pitää hoitaa, vaikka mukaan tulee tietysti myös inhimillinen puoli. Kun hoidetaan työasioita, sen mukaan mennään.

Nyt ilmapiiri Suomessa on jo hieman parantunut, mutta vastaava voi toistua, jos pakolaistilannetta ei onnistuta purkamaan.

– Pinnan alla kytee sekä Suomessa että kansainvälisesti, koska pakolaisuus on mitä suurin ongelma ja Eurooppa ei ole ratkaisuja löytänyt. Mutta kaiken vihapuheen ja aggressiivisuuden osalta tilanne on nyt onneksi rauhallisempi.

"Minut aina löydetään"

Aikaa pakolaisaallosta on jo kulunut, mutta Nergiä ei ole unohdettu.

– Aina kun jotakin tapahtuu, vaikka nyt Oulun ikävät tapaukset, sen jälkeen kohtaan henkilökohtaisesti aina erilaista viestintää. Minut aina löydetään. Vihaisten ihmisten mielestä ne olimme minä ja Petteri Orpo, jotka päästimme pakolaiset maahan. Orpo saa ihan samanlaisia viestejä.

– Onneksi tämä on kuitenkin vain pieni ilmiö Suomessa. Iso osa Suomesta toimii ihan ok eikä ole tällaista aggressiivisuutta. Ne ovat yksittäisiä tapauksia.

– Julkisuus ja media ovat tuoneet mukanaan sen, että viha ja epätyytyväisyys kohdentuvat joihinkin ihmisiin ja se on se huono puoli. Toivon, että heille annetaan tukea.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat