Mainos

Päivi-haukan muuttomatka vasta puolivälissä - "Nyt tarvittaisiin ihme"

MTV Uutisten kummilintu, mehiläishaukka Päivi, on ehtinyt suunnilleen puoliväliin muuttomatkallaan Etelä-Afrikasta Suomeen. Tällä hetkellä Päivi lentää Punaisenmeren länsipuolella Egyptissä.

– Tämä ajankohta on nyt niin myöhäinen, että tarvittaisiin ihme, jotta Päivi ehtisi Suomeen pesimään, harmittelee mehiläishaukkaprojektia vetävä dosentti Patrik Byholm Ammattikorkeakoulu Noviasta.

Byholmin mukaan ehdoton takaraja on kesäkuun puoliväli, jolloin munien pitäisi olla munittuna, jotta pesintä onnistuisi. Jotta pesintä onnistuisi varmasti, linnun pitäisi olla pesimäalueellaan jo kesäkuun alussa. Nykyvauhdilla Päivi ehtii Suomeen suunnilleen kesäkuun puolivälissä.

– Päivin viivyttely on ihmeellistä. Vuosina 2013 ja 2015 se ehti ajoissa pesimään, mutta vuonna 2014 ja nyt se on pahasti myöhässä. Onko se tietoista vai virhearvio, sitä emme saa koskaan tietää, mutta lisääntymistä ajatellen tämä ei ole paras strategia, huomauttaa Byholm.

Mehiläishaukat ovat yksilöitä

Viime vuonna Päivi-haukka ehti Suomeen pesimään ja sai kaksi poikasta. Poikasille kävi kuitenkin huonosti, kun kanahaukka, näätä tai huuhkaja vieraili pesällä ja söi poikaset.

Useimmat seurannassa olleet mehiläishaukat ovat yleensä ehtineet ajoissa Suomeen pesimään, vaikka myöhästymisiä välillä sattuukin.

– Kaikki mehiläishaukat ovat yksilöitä. Niiden ajoitus, lentonopeus ja talvehtimisalueet poikkeavat toisistaan. Päivi näköjään pyrkii pesimään vain joka toinen vuosi, ihmettelee Byholm.

Päivin muuttoreitti on noudatellut aiemmilta vuosilta tuttua reittiä.

– Se on edennyt ja varmaan jatkaakin tuttua reittiä pitkin. Matka vain olisi saanut edetä nopeammin. Ilmeisesti vastatuuli on hidastanut matkantekoa, uskoo Byholm.

Vain yksi haukka seurannassa

Päivi-haukka on nyt ainoa satelliittilähettimellä varustettu mehiläishaukka, jonka matkantekoa voi seurata Luonnontieteellisen keskusmuseon sivuilta. Viimeksi vaikeni Mikko-haukan lähetin. Muut julkisessa seurannassa olleet linnut ovat joko menehtyneet tai paikantimet ovat lakanneet toimimasta jo aiemmin.

– Syynä on lähettimien korkea ikä. Mikko sai lähettimen jo vuonna 2011 ja se toimi yllättävän pitkään. Uskon, että Mikko on hengissä, vaikka lähetin ei enää toimikaan, arvelee Byholm.

Kunnon loppukiri tarvittaisiin

Byholm toivoo, että Päivi-haukka ottaisi kunnon loppukirin.

– Joskus mehiläishaukat lentävät 400 kilometriä vuorokaudessa. Jos se tulisi sitä vauhtia loppumatkan, se voisi ehtiä pesimään. Päivin tuntien tosin epäilen sitä.

Mehiläishaukka luokitellaan Suomessa erittäin uhanalaiseksi lajiksi. Laji on vähentynyt 1980-luvulta lähtien. Ahdingon syitä selvitetään satelliittipaikantimien avulla. Yksi syy kannan vähenemiseen on suuri poikaskuolleisuus.

Tähän mennessä satelliittilähettimen on saanut 40 mehiläishaukkaa. Päivi-haukka ja sen kaksi poikasta saivat selkäänsä lähettimet Vesilahdella elokuussa 2013. Naaraspoikanen Ella on menehtynyt, mutta koiraspoikanen Mohammed on elossa ja sen odotetaan vierailevan Suomessa tänä kesänä ensi kertaa kolme vuoden takaisen Afrikkaan muuton jälkeen.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.