Mainos

Päivi-haukka jätti taas pesimisen väliin ja lomailee kesäleskenä

MTV Uutisten kummilintu, mehiläishaukka Päivi, jätti jälleen pesimisen väliin. Päivi-haukka ehti Suomeen vasta kesäkuun 15. päivänä ja vaikka se lensi suoraan vanhalle pesimäpaikalleen Vesilahdelle, ajankohta oli pesinnän kannalta jo liian myöhäinen.

– Ei se pesi, koska paikannustietojen mukaan se on viime aikoina kierrellyt laajalla alueella Pirkanmaalla ja Hämeessä. Ei se lentelisi noin kauas, jos pesässä olisi jotain. Jotta mehiläishaukka ehtisi pesimään, sen pitäisi olla Suomessa jo toukokuun lopussa tai viimeistään kesäkuun alussa, kertoo mehiläishaukkaprojektista vastaava dosentti Patrik Byholm Ammattikorkeakoulu Noviasta.

Pitääkö linnun käyttäytyä fiksusti?

Päivi-haukan lentely ympäriinsä sopii hyvin tilanteeseen.

– Kenties se etsii uutta pesää tai kumppania. Muut mehiläishaukkanaaraat ovat aiemmin käyttäytyneet samalla tavalla. Päivi-haukka viettää nyt tämän kesän kesäleskenä ilman stressiä, arvelee Byholm.

Patrik Byholm haluaisi löytää selityksiä Päivi-haukan käyttäytymiselle.

– Suuri kysymys on se, miksi se lähti kohti pohjoista niin myöhään. Olisi kiva tietää, oliko se virhe vai pitäisikö mehiläishaukkojen ylipäätään käyttäytyä fiksusti. Kyseessä on kuitenkin pitkäikäinen laji eikä pesinnän jättäminen väliin yhtenä vuonna juurikaan vaikuta lajin tilanteeseen, pohtii Byholm.

Vuosina 2013 ja 2015 Päivi-haukka ehti ajoissa Suomeen pesimään, mutta vuonna 2014 se oli pahasti myöhässä ja pesintä jäi väliin. Viime vuoden poikaset joutuivat pesärosvon uhreiksi. Ilmeisesti kanahaukka, näätä tai huuhkaja söi poikaset. Vuoden 2013 poikasista toinen on elossa.

Poikanen peri hitausgeenit

Mohammediksi ristitty koiraspoikanen tosin käyttäytyy hieman oudosti.

– Se on tainnut periä Päivi-haukan hitausgeenit. Yleensä mehiläishaukan poikaset viettävät ensimmäisen etelään muuton jälkeen 1-2 kesää Afrikassa ennen kuin vierailevat jälleen Suomessa. Mohammed näköjään aikoo viettää kolmannenkin kesän Afrikassa. Aiemmin emme ole tällaista käytöstä havainneet. Tällä hetkellä Mohammed on Kamerunin kaakkoisosissa eikä sillä näytä olevan aikomustakaan lähteä kohti Suomea, ihmettelee Byholm.

Todennäköisesti Päivi-haukka viettää kesän Suomessa ja aloittaa elokuun loppupuolella pitkän muuttomatkansa kohti Etelä-Afrikkaa.

Mehiläishaukka luokitellaan Suomessa erittäin uhanalaiseksi lajiksi. Laji on vähentynyt 1980-luvulta lähtien. Ahdingon syitä selvitetään satelliittipaikantimien avulla. Yksi syy kannan vähenemiseen on suuri poikaskuolleisuus.

Tähän mennessä satelliittilähettimen on saanut 40 mehiläishaukkaa. Useimmat lähettimet ovat jo lakanneet toimimasta ja Luonnontieteellisen keskusmuseon sivuilta on tänä keväänä voinut seurata vain Päivi-haukan matkantekoa. Päivi-haukka ja sen kaksi poikasta saivat selkäänsä lähettimet Vesilahdella elokuussa 2013.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.