Mainos

Suomeen palanneen Päivi-haukan pesintä jäämässä taas väliin – "Viikko armonaikaa jäljellä"

MTV Uutisten kummilintu, mehiläishaukka Päivi, palasi tänä kesänä ajoissa Suomeen talvehtimisseudultaan Etelä-Afrikasta. Pesintä näyttää kuitenkin jäävän väliin tänäkin vuonna.

Päivi-haukka ehti Suomeen vajaat kaksi viikkoa sitten, kesäkuun 7. päivänä. Aikataulu oli sellainen, että pesimämahdollisuuksien piti olla hyvät. Toisin näyttää kuitenkin käyvän.

– Se on nyt vajaat kaksi viikkoa kierrellyt ympäriinsä Pirkanmaalla ja Satakunnassa, mutta ei ole asettunut mihinkään. Päivän verran se myös istuskeli vanhan pesän lähellä Vesilahdella. Pelkään pahoin, ettei se pesi tänäkään kesänä, harmittelee mehiläishaukkaprojektista vastaava dosentti Patrik Byholm Ammattikorkeakoulu Noviasta.

Reviiri varattu tai kumppani kadoksissa

Syytä Päivi-haukan kiertelyyn voi vain arvailla.

– Voi olla, että vanha reviiri oli varattu tai sitten kumppania ei löytynytkään. Voi olla niinkin, että ravintotilanne on huono ja Päivi päätti sen takia jättää pesinnän väliin, arvuuttelee Byholm.

Viime kesänä Päivi-haukka viivytteli muuttomatkalla niin kauan, että sen kumppani oli ehtinyt ottaa uuden puolison. Toinen naaras hautoi jo vanhassa pesässä, kun Päivi ehti paikalle.

Vuosina 2013 ja 2015 Päivi-haukka ehti ajoissa Suomeen pesimään, mutta vuosina 2014 ja 2016 pesintä jäi väliin. Vuoden 2015 poikaset joutuivat pesärosvon uhreiksi.

"Viikko armonaikaa jäljellä"

Patrik Byholm elättelee vielä toivoa, että Päivi ehtisi pesiä tänä kesänä.

– Nyt on ehkä viikko armonaikaa jäljellä. Vielä on suunnilleen viiden prosentin todennäköisyys, että se ehtisi pesiä tänä kesänä. Kun se tänä vuonna ehti ajoissa Suomeen, luulin jo, että nyt onnistuisi.

Päivi-haukka on osoittautunut varsinaiseksi myöhästelijäksi. Se on viivytellyt useana vuonna liian pitkään Etelä-Afrikassa.

– Se on hidas lisääntymään. Pesintä on onnistunut vain kerran vuonna 2013. Muut mehiläishaukat eivät ole myöhästelleet yhtä paljon eikä yhtä usein. Se ei tunnu oppivan virheistään. Olisi hauskaa, jos se saisi edes toiset poikaset aikuisiksi. Sekin auttaisi uhanalaisen mehiläishaukan tilannetta.

Poikanen yhtä hidas kuin äiti

Päivin ainoa toistaiseksi hengissä selvinnyt poikanen Mohammed on perinyt äitinsä luonteen. Se viihtyy edelleen Afrikassa eikä sillä tunnu olevan aikomustakaan vierailla Suomessa.

– Se aikuistuu hitaammin kuin jotkut muut mehiläishaukat. Jotkut palaavat kesäksi Suomeen jo kahden vuoden iässä, mutta Mohammed viihtyy Afrikassa jo neljättä vuotta, laskee Byholm.

Päivi-haukan paluulento Etelä-Afrikasta kesti puolitoista kuukautta ja eteni hieman aiemmista vuosista poikkeavaa reittiä. Päivi lensi enemmän meren päällä kuin aiempina vuosina. Reitti kulki Punaisellamerellä ja Mustallamerellä avoveden päällä. Virosta Päivi lensi suoraan meren yli, kun se on aiemmin kiertänyt Pietarin kautta.


Uhanalaisuuden syitä tutkitaan

Mehiläishaukka voi elää jopa yli 30-vuotiaaksi. Vanhin rengastettu mehiläishaukka on ollut yli 27-vuotias.

Mehiläishaukka luokitellaan Suomessa erittäin uhanalaiseksi lajiksi. Laji on vähentynyt 1980-luvulta lähtien. Ahdingon syitä selvitetään satelliittipaikantimien avulla. Yksi syy kannan vähenemiseen on suuri poikaskuolleisuus.

Tähän mennessä satelliittilähettimen on saanut 40 mehiläishaukkaa. Päivi-haukka ja sen kaksi poikasta saivat selkäänsä lähettimet Vesilahdella elokuussa 2013. Suurin osa lähettimistä on jo sammunut ja Luonnontieteellisen keskusmuseon (Luomus) sivuilta voi seurata enää Päivi-haukan liikkeitä.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.